Limba franceză se schimbă şi istoria se şterge! Spune "adio" accentului atunci când vrei să comanzi un "croissant" în Paris!

 

 Limba franceză va fi simplificată! Aşa că va fi mult mai uşor pentru străini să ceară la cafenelele pariziene un "croissant" delicios cu unt!
În total, circa 2.400 de cuvinte vor fi simplificate. Mai mult, accentul circumflex va dispărea în unele cazuri!

Reforma ortografică, votată în urmă cu 26 de ani şi care prevede asimilarea unor grupuri de litere şi eliminarea accentului circumflex al unor cuvinte ale limbii franceze, va intra în vigoare din noul an de învăţământ, informează site-ul postului MBFTV.

Audrey Hepburn

Spre exemplu, cuvântul "oignon" ("ceapă") va fi scris "ognon", iar "nénuphar" ("nufăr") se va scrie "nénufar". Alte exemple sunt "week-end" care se va scrie "weekend", "coût" ("cost"), care pierde accentul circumflex şi devine "cout", şi "disparaître" ("a dispărea"), care va fi scris "disparaitre". În total, 2.400 de cuvinte vor suferi modificări.

Ca în orice situaţie, există păreri pro şi contra.

"Este adevărat că accentul circumflex nu este mare lucru", admite Julien Soulié, profesor de limbi clasice, citat de TF1.

Croissant

"Dar cum procedăm, ştergem date din istoria Franţei sub pretextul că sunt greu de memorat? Nu. Este mai uşor ca, în loc să îngrijeşti un bolnav, să îi spargi termometrul!? Este mai uşoară facilitarea scrierii decât corectarea greşelilor de ortografie ale elevilor?!", subliniază profesorul.

"Aş vrea să asigur pe toată lumea că accentul circumflex nu va dispărea, pentru că cele două ortografii vor putea fi utilizate în continuare", a dat asigurări ministrul francez Educaţiei, Najat Vallaud Belkacem, conform mediafax.ro.

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe