Antena Căutare

Sefii de stat ii iau apararea fondatorului WikiLeaks. Nominalizat la Premiul Nobel pentru pace?

Hackerii din toata lumea ameninta cu noi operatiuni de razbunare pentru arestarea lui Julian Assange, creatorul sitului Wikileaks. Acesta si-a gasit insa si aparatori mult mai puternici, presedintele Braziliei, Lula da Silva si premierul rus Vladimir Putin. Potrivit cotidianului britanic Guardian, Kremlinul se gandeste chiar sa-l nominalizeze pe Assange la Premiul Nobel pentru Pace.

Vladimir Putin a gasit in scandalul Wikileaks prilejul unor noi remarci acide la adresa Occidentului, in stilul sau caracteristic.

"Daca la ei e democratie deplina, atunci de ce l-au bagat pe dl Assange la inchisoare? Asta e democratie? Asa ca, stiti, cum se spune la noi la tara, vacile altora pot mugi, dar a lor sa taca din gura. Asa ca as vrea sa arunc mingea inapoi colegilor nostri americani", a spus Putin.

Ultimele fraze sunt un echivalent popular rusesc al proverbului "rade ciob de oala sparta".

Intr-un document dezvaluit de Wikileaks, Putin este descris ca "masculul alfa" din Rusia, ceea ce, probabil, nu l-a deranjat prea mult, dar el nu mai este, totusi, presedinte. Primul sef de stat care i-a luat apararea lui Assange a fost brazilianul Lula da Silva, la final de mandat.

"Arestarea incalca libertatea de exprimare pe internet, iar noi protestam pentru ca acel tip nu a facut decat sa posteze lucruri scrise de altii", a declarat presedintele brazilian.

Dincolo de aceste luari de pozitie, hackerii solidari cu Assange pregatesc atacarea unor noi situri pe care le considera dusmanoase. Dupa Visa, Mastercard si PayPal, ar putea urma Amazon.com, Twitter si chiar Facebook, acuzate ca au inchis conturile celor de la Wikileaks sau au intrerupt colaborarea cu ei.

Dar si oamenii legii contraataca: un adolescent de 16 ani a fost arestat, joi, in Olanda, unde a marturisit ca a participat la atacurile asupra siturilor Mastercard si Visa. Razboiul pare abia la inceput.

BalkanLeaks, omologul balcanic al site-ului WikiLeaks... The Economist: Traian Basescu ar putea deveni prim-ministru, in 2014...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x