Antena Căutare

Sfânta Sofia - "Tristeţe şi consternare" în Consiliul Ecumenic al Bisericilor

Consiliul Ecumenic al Bisericilor, care reuneşte 350 de biserici creştine, în special protestante şi ortodoxe, şi-a exprimat sâmbătă "tristeţea şi consternarea" după decizia autorităţilor turce de a transforma fosta bazilică Sfânta Sofia de la Istanbul din muzeu în moschee, scrie AFP.

Secretarul general interimar al Consiliului, profesorul Ioan Sauca, a semnat această reacţie într-o scrisoare adresată preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, publicată pe site-ul organizaţiei cu sediul la Geneva.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri deschiderea fostei bazilici Sfânta Sofia de la Istanbul rugăciunilor musulmane, după ce un tribunal a anulat statutul de muzeu, deschizând calea către transformarea în moschee.

Consiliul de stat din Turcia a acceptat cererea mai multor asociaţii anulând o decizie guvernamentală din 1934 care conferea monumentului Sfânta Sofia de la Istanbul statutul de muzeu, a indicat agenţia de presă de stat Anadolu.

Consiliul a examinat această cerere din 2 iulie şi decizia sa a fost aşteptată în termen de 15 zile.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat împăraţii aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice de la Istanbul.

Ea a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1934 de tânărul lider al Republicii turce, Mustafa Kemal, dornic să o oferă "umanităţii".

Sursa: News.ro

Preşedintele iranian Hassan Rouhani anunţă interzicerea nunţilor şi a priveghiurilor, după creşterea numărului de cazuri... Alertă în Europa! Țara în care a apărut deja al doilea val de coronavirus: Sute de mii de oameni, în carantină! Au avut ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x