Antena Căutare

Situatia politica din Romania "anima" Parlamentul European

Situatia politica prin care a trecut Romania in ultimele luni a ajuns sub lupa Parlamentului European, la initiativa Partidului Popular European (PPE). Desi unii analisti se asteptau ca suspendarea presedintelui Traian Basescu, referendumul de demitere al acestuia din 29 iunie si scandalul nascut de acesta, din cauza cvorumului si a listelor electorale neactualizate, sa nu se numere printre prioritatile sesiunii PE, subiectul "Romania" a generat tensiuni si schimburi de replici dure, mai ales intre Viviane Reding, comisarul pentru Justitie, libertati fundamentale si cetatenie, din partea Comisiei Europene, si liderul socialistilor europeni, Hannes Swoboda. Discutiile au avut loc in prezenta presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si a ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, Dan Sova.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding a declarat, in plenul PE, ca "situatia din Romania ramane fragila (...) La inceputul verii am asistat la o combinatie de actiuni intreprinse de autoritatile din Romania care au pus sub semnul intrebarii statul de drept, echilibrul democratic si independenta justitiei". Ea a adaugat ca face apel la fortele politice din Romania sa respecte statul de drept si independenta justitiei si sa actioneze cu responsabilitate pentru stabilizarea situatiei politice si a subliniat ca isi expriman speranta ca toti actorii politici din Romania sunt hotarati sa respectate in mod "durabil si ireversibil" statul de drept si independenta justitiei. Reding a mai precizat ca CE va continua sa monitorizeze situatia din Romania si va avea contacte cu autoritatile romane.

De cealalta parte, liderul grupului social-democratilor din PE (S&D), Hannes Swoboda, i-a transmis lui Viviane Reding ca a pus sub semnul intrebarii obiectivitatea Comisiei Europene, intreband de ce in trecut nu s-a reactionat si fata de actiunile presedintelui Traian Basescu. Totodata, Swoboda a sustinut ca nu se poate vorbi despre o lovitura de stat in Romania si ca acuzatiile in acest sens i se par "total nedrepte". Si a subliniat ca 7,4 mil de romani s-au exprimat la referendum impotriva presedintelui Basescu, cu mult mai multi decat l-au ales. De asemenea, Swoboda a acuzat europarlamentarii PDL, intre care a nominalizat-o pe Monica Macovei, de propaganda cu neadevaruri impotriva USL.

Watson: Cea mai buna solutie pentru Romania - Noi alegeri parlamentare si prezidentiale

Presedintele ELDR, Graham Watson, a declarat, in Parlamentul European, la dezbaterea despre situatia politica din Romania, ca cea mai buna solutie ar fi organizarea unor alegeri parlamentare si prezidentiale noi. Potrivit acestuia, toate fortele politice ar trebui, dupa alegeri, sa se inteleaga asupra modului de functionare a relatiilor politice, aratand ca nicio forta politica nu a iesit castigatoare din situatia politica de la Bucuresti, din aceasta vara. Pe de alta parte, Watson a tinut sa intrebe Comisia Europeana de ce insista ca in Romania sa se aplice regula cvorumului la referendumul de demitere a presedintelui, in conditiile in care in toate statele din UE presedintele este demis cu 50% plus unul dintre cei care vin la vot.

Putin umbla din nou la robinetul de gaze: Rusia conditioneaza scaderea pretului pentru Rep. Moldova de abandonul cursei ... Grecia inchiriaza 50 de insulite, in timp sute de masini de lux confiscate ruginesc in depozite...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x