Antena Căutare

Statuie a faraonului Amenhotep al III-lea, descoperita in Luxor

Parti dintr-o statuie a bunicului lui Tutankamon, regele Amenhotep al III-lea (1410-1372 i.d.Hr.), cu o vechime de aproximativ 3.400 de ani, au fost descoperite in apropiere de intrarea din nord a unui templu din Luxor dedicat acestui faraon.

Fragmentele fac parte dintr-un grup statuar in care faraonul Amenhotep al III-lea, ce poarta dubla coroana a Egiptului, este reprezentat asezat alaturi de zeul suprem Amon, au fost descoperite la Kom el-Hittan, pe situl arheologic al templului mortuar inchinat acestui faraon. Acest templu este unul dintre cele mai mari de pe malul vestic al Nilului.

Urmas al lui Tuthmes al IV-lea, Amenhotep al III-lea s-a nascut din legatura acestuia cu o sotie de rang inferior, numita Mutemwia, conform egiptologului Zahi Hawass, seful Consiliului suprem pentru Antichitati din Egipt, informeaza Daily Mail.

Sotia - consoarta a lui Amenhotep al III-lea (Tiye) i-a daruit acestuia cel putin doi fii: Tuthmes, print mostenitor care a avut functia de preot al lui Ptah la Memphis si, respectiv, Akhenaton sau Amenhotep al IV-lea, al doilea fiu si succesorul tatalui sau, un faraon celebru si controversat pentru cultul monoteist introdus in timpul domniei sale.

In afara acestora, cuplul regal a mai avut si 4 fiice, doua dintre ele fiind ridicate la rangul de regine-consoarte in ultimii ani de domnie (faraonul nu se facea vinovat de incest pentru ca datoria sa era de a pastra pur sangele regal).

Amenhotep al III-lea a domnit aproximativ 38 de ani, intr-o perioada de pace si prosperitate a regatului egiptean, ce se intindea in acea perioada din Nubia pana in Siria.

Sursa: Jurnalul National

10 milioane de euro pentru olandezii disponibilizati din sectorul publicatiilor si tipariturilor... Romania, locul 5 in topul tarilor emitente de spam...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x