Antena Căutare

SUA, aproape de intrarea in incapacitate de plata

Membrii Congresului american prelungesc dezbaterile pe tema unui plan de reducere a deficitului bugetar sau un acord care sa ridice plafonul de indatorare a Statelor Unite, informeaza Associated Press.



De marti intr-o saptamana, limita de imprumutare curenta expira. Politicienii americani au incercat, duminica, sa ajunga la un acord care sa linisteasca investitiorii straini, ingrijorati ca Statele Unite ar putea fi incapabile sa isi acopere datoriile la temenul limita.

Depasirea termenuliu limita de 2 august fara marirea plafonului de indatorarea sau un plan de reducere a deficitului bugetar si intrarea in incapacitate de plata, pentru prima data in istoria natiunii, implica mult mai multe pentru Statele Unite. Agentii mondiale de rating ameninta cu scaderea acestuia de la "AAA", nivelul maxim, ceea ce ar insemna o crestere automata costurilor imprumuturilor facute atat de guvernul Statelor Unite, cat si cele facute de cetatenii americani.

Barack Obama a declarat ca aceasta desfasurare a evenimentelor ar conduce la o crestere a taxelor. Majoritatea economistilor considera ca intrarea in incapacitate de plata a Statelor Unite va impinge economia americana inapoi in recesiune sau mai rau, provocand haos la nivelul economiei globale.

Ambele partide, cat si presedintele, s-au pozitionat astfel incat sa nu poarte vina pentru intrarea in incapacitate de plata din cauza lipsei unui acord.

Pentru republicani, apropierea alegerilor din 2012 ridica miza. Majoritatea acestora sunt alesi in luna noiembrie a anului trecut, pe baza programelor care promit taxe cat mai mici. Republicanii si-au luat angajamentul sa pastreze impozitele la un nivel cat mai scazut, iar incalcarea acestei promisiuni i-ar putea costa scump la urmatorul vot.

Sub conducerea lui John Boehner, reprezentantii republicani au realizat un plan care ar imbunatati limita de indatorare cu aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, ceea ce ar fi suficient pentru restul anului. Obama a propus suplimentarea veniturilor la buget prin impozitare, in special prin inchiderea breselor din sistem si incetarea exceptiilor de la plata a americanilor bogati, pentru a putea acoperi cateva dintre reducerile bugetare propuse pentru serviciile sociale, pensii, sau asigurari medicale. Republicanii au refuzat orice fel de sporire a taxelor.

Democratii au realizat un plan de reducere a cheltuielilor publice cu 2.700 de miliarde de dolari, ceea ce depaseste limita ceruta de Barack Obama, pentru ca aceasta criza sa nu mai apara pana la alegerile din 2012. Desi democratii sustin ca planul indeplineste si criteriile republicanilor, cele doua partide nu au reusit sa atinga un acord.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages / EPA

UPDATE! Autorul atacurilor de la Oslo, acuzat de terorism... Tinta atentatelor din Norvegia, un fost prim-ministru norvegian...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x