Antena Căutare

SUA au descoperit in Afganistan resurse minerale in valoare de un trilion de dolari

Statele Unite au descoperit in Afganistan resurse minerale neexploatate, in valoare de un trilion de dolari, suficiente pentru a produce schimbari radicale in economia afgana si probabil in desfasurarea razboiului in sine, relateaza New York Times in editia electronica

Rezervele de fier, cupru, cobalt, aur si metale folosite in industrie, precum litiul, despre a caror existenta nu se stia, sunt foarte mari si includ numeroase minerale cruciale pentru dezvoltarea unei industrii moderne, Afganistanul putand fi astfel transformat intr-unul din cele mai importante centre miniere din lume, apreciaza oficiali din cadrul administratiei americane.

Potrivit New York Times, intr-o nota interna a Pentagonului se arata ca Afganistanul ar putea deveni "Arabia Saudita a litiului", o materie prima importanta pentru fabricarea bateriilor calculatoarelor portabile si a dispozitivelor de tip BlackBerry.

Rezervele de minerale au fost descoperite de echipa formata din geologi americani si oficiali ai Pentagonului. Guvernul afgan si presedintele Hamid Karzai au fost instiintati recent despre acest lucru, sustin oficialii americani. In timp ce dezvoltarea unei industrii miniere ar putea dura multi ani, potentialul este atat de mare incat oficialii din aceasta industrie considera ca ar putea atrage numerosi investitori pana cand minele ajung sa fie profitabile, existand posibilitatea crearii de locuri de munca.

"Exista un potential enorm aici", a afirmat intr-un interviu generalul David H. Petraeus, comandantul fortelor americane din Afganistan. "Sunt multe conditii bineinteles, dar cred ca potentialul este foarte mare", a adaugat el.

Valoarea resurselor recent descoperite o eclipseaza pe cea a economiei Afganistanului, afectata de razboi, care se bazeaza in mare parte pe producerea de opiu si traficul de narcotice, dar si pe sprijinul acordat de Statele Unite si de alte tari industrializate.

Depozitele de minerale sunt raspandite pe teritoriul tarii, inclusiv in regiunile sudice si estice de la granita cu Pakistanul unde fortele americane au dus lupte intense impotriva insurgentei talibanilor.

Sursa: jurnalul.ro

Cupa Mondiala la fotbal aduce vanzari record de bere in Africa de Sud... Kirgizstan: cel putin 117 de persoane au murit in urma confruntarilor violente...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x