Antena Căutare

Traseul carnii de cal din lasagna, din Romania pana in Marea Britanie

De la micile afaceri romanesti, la o afacere cu increngaturi in toata Europa. Lasagna cu carne de cal in loc de vita, de pe rafturile britanicilor, a provocat un scandal international. In care si noi am fost aratati cu degetul. De la un abator din Romania ar fi provenit carnea fals-etichetata. O acuzatie care a starnit multe reactii.

Cand oamenii nu mai au nevoie de ei, sau nu mai au cu ce sa-i intretina, caii pot ajunge in doua locuri. Fie la adapost, in cazurile fericite, fie la abator. Caci abatoare sunt, la noi in Romania. Iar caii se sacrifica. Nu neaparat pentru piata interna, caci romanii nu consuma carne de cal, cat pentru export. Fix exporturile ne-au trimis in mijlocul unui scandal european.

In timp ce ministerul agriculturii si ANSVSA fac verificari, britanicii n-au scapat ocazia sa ne puna numele din nou pe primele pagini ale ziarelor. The Sun scrie azi ca in lasagna lor ar fi ajuns carnea cailor salbatici din Padurea Letea, supusi relelor tratamente in Romania, si chinuiti pana sa fie sacrificati.

Batuti, infometati si macelariti, in cele din urma. Este imaginea pe care o au occidentalii despre modul in care carnea de cal provenita din Romania si fals etichetata drept vita a ajuns, fara ca ei sa stie, pe mesele lor. In Marea Britanie, unde consumul de carne de cal este tabu, autoritatile au dispus ca toate produsele din carne din magazine sa fie testate. Sunt convinse ca nu e o simpla incurcatura.

“Am un sentiment oribil ca avem de-a face cu o conspiratie internationala cu caracter infractional. Da, este un foarte mare volum de marfa care circula pe piata mondiala incontinuu si, se pare ca, la un anumit moment, un produs bun a fost inlocuit cu un altul fals!”, a declarat Owen Patterson, ministrul britanic al Mediului.

Din Romania pana pe mesele britanicilor, carnea a avut un traseu complicat.

Potrivit anchetei guvernului francez, carnea a fost cumparata din Romania de o firma olandeza, vanduta apoi unui comerciant cipriot care, la randul sau, a vandut-o importatorului francez. Schema le-ar fi adus un profit de 300 de mii de euro celor implicati.

Importatorul francez, Spanghero, a furnizat carnea fabricii Tavola. Iar apoi produsele au fost distribuite prin intermediul firmei Comigel catre Findus, care a comercializat carnea.

Findus acuza importatorul Spanghero ca, in mod intentionat, a etichetat carnea de cal din Romania drept carne de vita frantuzeasca. La randul sau, Spanghero acuza doua abatoare din Romania ca i-ar fi furnizat carne de cal, in loc de carne de vita.

Inspectorii sanitari au fost la aceste doua societati suspectate. Una dintre ele e scoasa oarecum de sub aceasta suspiciune pentru ca nu a exportat carne de vita, sub nicio forma, pe piata Uniunii Europene.

Pana la finalizarea anchetei, produsele suspecte au fost retrase de la vanzare din Franta, Marea Britanie si Suedia.

Eroare sau frauda? Scandalul carnii de cal din Romania, vanduta pe post de carne de vita in Occident, ia amploare... Un diplomat american a fost victima unui atac cu... pantofi!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x