Căutare Live

Trudeau promite familiilor victimelor zborului PS752 doborât în Iran că ”se va face dreptate”

”Noi nu ne vom opri atât timp cât nu se va face dreptate” familiilor victimelor canadiene ale avionului doborât în Iran, a promis premierul canadian Justin Trudeau, foarte emoţionat, într-o ceremonie de omagiere, la Edmonton (vest), relatează AFP.

”Trebuie că vă simţiţi insuportabil de singuri, dar nu sunteţi”, a apreciat şeful Guvernului.

Prime Minister Justin Trudeau says 138 passengers killed in the Iran plane crash were connecting to Canada.

— CBC News: The National (@CBCTheNational)

”Toată ţara este alături de voi, în această seară, mâine şi în anii următori”, a declarat el duminică în faţa a aproximativ 1.700 de persoane reunite într-un gimnaziu al Universităţii din Edmonton, în vestul ţării. Peste jumătate dintre victimele accidentului trăiau în Alberta, dintre care 13 numai la Edmonton, potrivit presei canadiene.

”Voi ne daţi hotărârea de a cere în numele vostru să se facă dreptate şi să se dea socoteală”, a adăugat el în faţa unei asistenţe uneori în lacrimi.

”Vom continua să acţionăm împreună cu partenerii noştri pentru a face astfel încât să aibă loc o anchetă transparentă şi completă”, a reafirmat premierul. ”Nu ne vom opri atât timp cât nu vom obţine răspunsuri” la întrebările noastre, a adăugat el.

Trudeau cere de mai multe zile o ”anchetă completă şi transparentă” în urma prăbuşirii unui avion Boeing de tip 737-800 al companiei ucrainene Ukraine International Airlines (UIA) cu 176 de persoane la bord - inclusiv 57 de canadieni - care au murit.

După ce Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât din greşeală avionul, Justin Trudeau s-a declarat ”futios şi scandalizat”. El i-a cerut preşedintelui iranian Hassan Rohani să facă ”lumină deplină” asupra catastrofei şi ”să-şi asume în întregime vina”, inclusiv sub forma unor compensaţii financiare acordate familiilor.

”ŞOCAŢI ŞI SCANDALIZAŢI”

”Toţi canadienii au avut inima frântă”, toţi au fost ”şocaţi şi scandalizaţi”, a reafirmat el duminică.

”Această tragedie a lovit comunitatea iraniano-canadiană, a lăsat oraşe ca Edmonton şocate, dar este, sincer, o tragedie canadiană”, a apreciat Justin Trudeau, evocând mărturii ”sfâşietoare” ale familiilor victimelor cu care s-a întâlnit în ultimele zile.

Câteva ore mai devreme, câteva mii de persoane s-au adunat la Universitatea din Teheran (sud-est) la altă ceremonie de omagiere a victimelor. Mai mulţi apropiaţi şi-au exprimat tristeţea şi furia.

Citește și
colaj vlad gherman
Doliu în familia lui Vlad Gherman! Ce persoană dragă a pierdut actorul din serialul Adela
Doliu în familia lui Vlad Gherman! Ce persoană dragă a pierdut actorul din serialul Adela
Colaj cu Loredana și Nick Casciaro, la X Factor 2021
Loredana și Nick Casciaro, câștigătorul sezonului 10 X Factor, au plecat împreună în Italia. Cum s-au fotografiat în aeroport
Loredana și Nick Casciaro, câștigătorul sezonului 10 X Factor, au plecat împreună în Italia. Cum s-au fotografiat în aeroport
colaj-antonia-zâmbește
Antonia, imagine rară cu cei trei copii ai săi. Cât de mult au crescut micuții: „Ești o eroină”
Antonia, imagine rară cu cei trei copii ai săi. Cât de mult au crescut micuții: „Ești o eroină”
Mai multe articole

”Este o poveste care-i face pe oameni să-şi pună întrebări, imigranşii care au speranţe şi visuri. Ei au muncit foarte dur, erau oameni care au reuşit şi au venit aici ca să fie doborâţi în plin zbor”, acuză Ali Esnaashani, în vârstă de 30 de ani, intervievat de AFP.

”Sunt furios” şi ”trist”, declară el. ”Dar mă simt e asemenea inspirat să văd comunitatea adunându-se aşa”, adaugă el.

Canada găzduieşte una dintre cele mai importante diaspore iraniene din America de Nord, cu 210.000 de canadieni de origine iraniană înregistraţi în 2019, potrivit datelor oficiale.

Pe estradă, Mehrdad Ariannejad, conducătorul organizaţiei pentru dialog cultural iraniano-canadian Tirgan, a plâns la începutul discursului său. ”Şocul a făcut loc tristeţii şi furiei”, a declarat el.

”Trebuie să cerem dreptate autorităţilor Republicii islamice, răspunsuri şi compensaţii pentru neglijenţa şi lipsa de respect faţă de viaţa umană care au condus la această tragedie”, a declarat el.

Ministrul canadian de Externe François-Xavier Champagne a anunţat duminică faptul că Iranul a emis duminică alte opt vize echipei canadiene alcătuite din zece reprezentanţi consulari şi doi anchetatori de la Biroul Securităţii Transporturilor (BST). Aceasta urma să sosească la Teheran ”până marţi”, a precizat el.

Primii trei membri ai acestei echipe au sosit la Teheran în noaptea de sâmbătă spre duminică, a anunţat sâmbătă Trudeau.

Cei doi anchetatori de la BST, care aşteptau la Ankara, au obţinut de asemenea vize şi urmeau să sosească luni la Teheran.

Sursa : news.ro

Rivalii libieni Fayez al-Sarraj şi Khalifa Haftar la Moscova, pentru a încheia în mod oficial un armistiţiu intrat în vi... Scriitoarea şi jurnalista spaniolă Isabel-Clara Simó a murit la vârsta de 76 de ani...
Parteneri
Burger de vită delicios, cu legume la grătar
Dacă obișnuiești să servești burgeri de la fast-food, află că îi poți prepara și acasă, mult mai delicioși și mai sănătoși. Îți oferim mai jos o rețetă de burger de vită delicios, cu legume la grătar, pentru atunci când îți propui să petreci mai mult timp în bucătărie.
Catine.ro
Ultimele știri