Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Trump nu renunță la expresia „virusul chinez”, nici după discuția cu Xi Jinping. Cele două țări vor colabora

Donald Trump și omologul său chinez Xi Jinping au avut o discuție despre colaboarea dintre cele două state pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Nici în urma acestei discuții, Donald Turmp nu a renunțat la expresia „virus chinez”, dar presa a observat o oarecare „îmblânzire” din partea președintelui american.

Trump nu renunță la expresia „virusul chinez”, nici după discuția cu Xi Jinping. Cele două țări vor colabora

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că a discutat cu omologul său chinez Xi Jinping ”în detaliu” despre pandemia noului coronavirus, care a ucis peste 24.000 de oameni în lume, relatează Reuters.

”China a trecut prin multe şi a dezvoltat o mare înţelegere a virusului”, a scris pe Twitter Trump.

”Lucrăm strâns împreună”, a adăugat el.

Xi Jinping i-a spus lui Donald Trump că Beijingul a fost deschis şi transparent cu privire la pandemia care a pornit în decembrie de China, potrivit televiziunii publice chineze.

El s-a transmis omologului său de la Casa Albă că China este dispusă să îmbunătăţească o coordonare în domeniul politicii macroeconomice, în vederea stabilizării pieţelor şi protejării creşterii economice, potrivit aceleiaşi surse.

Prima putere mondială înregistrează de-acum cel mai mare număr de contaminări din lume, depăşind China.

Întrebat despre depăşirea acestui prag, Trump a apreciat joi că acest lucru demonstrează capacitatea americană de a efectua teste şi a pus la îndoială datele anunţate de chinezi. El a precizat că apelul era prevăzut la ora locală 21.00 (3.00, ora României), scrie AFP.

Această discuţie intervine în contextul unei polemici dure între Washington şi Beijing declanşată de Trump care a acuzat în mai multe rânduri autorităţile comuniste de faptul că au întârziat să comunice infromaţii cruciale cu privire la gravitatea virusului, a cărui răspândire ar fi putut, în opinia sa, să fieoprită.

Pe de altă parte, lui Trump îi place să repete expresia ”virus chinez”, care irită China.

El a apărat joi folosirea acestei expresii, subliniind că noul coronavirus a fost descopeit mai întâi la Wuhan, în centrul Chinei.

Însă Trump a părut să-şi tempereze poziţia săptămâna aceasta, îndemnându-i pe americani să evite orice gest de ostilitate faţă de persoane de origine asiatică, pe care i-a catalogat drept nişte ”oameni formidabili”.

El a negat joi că şi-a mai îmblânzit această poziţie la cererea lui Xi.

Preşedintele chinez ”nu mi-a cerut niciodată să-mi îmbâlnzesc (limbajul)”, a dat el asigurări.

Recomandari