Antena Căutare

Tunisia se pregateste pentru primul vot democratic din istorie

La zece luni dupa inlaturarea de la putere a lui Zine el-Abidine Ben Ali, tunisienii se pregatesc pentru primul vot democratic din istoria tarii de al obtinerea independentei, scrie Voice of America.

Fiind prima dintre tarile in care s-a manifestat "primavara araba", voul de duminica are o importanta majora atat pentru Tunisia, cat si pentru Egipt si alte tari ale lumii arabe care s-au confruntat sau inca se confrunta cu proteste impotriva puterii actuale.

Dupa mai multe decenii in care la putere a existat un singur partid, tunisienii au acum o multitudine de optiuni. Mii de candidati cer votul cetatenilor pentru a ajunge in Adunarea Constituanta, o structura ce va redacta o noua constitutie, act fundamental ce va reglementa harta politica in Tunisia.

Partidul Ennahdha, interzis in timpul dictaturii incheiate in acest an, este principalul favorit al alegerilor. Cu un nume care in araba inseamna "renastere", reprezentantii partidului sustin ca acesta se va ocupa eminamente de politica, religia nefiind un domeniu in care statul sa se impuna.

In istoria politica recenta, Tunisia a fost orientata catre Vest, ceea ce a crescut popularitatea partidelor de stanga. Mesajul politicienilor, si aici, este ca politica nu ar trebui amestecata cu religia.

Candidatii tunisieni se lupta pentru 277 de locuri in Adunare. Fiind putin probabil ca Ennahdha sa obtina majoritatea, partidele politice discuta deja despre coalitii. Tunisienii, insa, se bucura ca, de aceasta data, votul lor va conta.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages / EPA

VIDEO! Spania: Mars pentru independenta Tarii Bascilor... Alegeri prezidentiale si municipale in Bulgaria: Conservatorii, favoriti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x