Căutare Live

Un fost ofiţer din armată, Ri Son Gwon, la conducerea diplomaţiei nord-coreene

Phenianul a numit un fost ofiţer - cu o experienţă diplomatică limitată - la conducerea Ministerului nord-coreean de Externe, a confirmat vineri presa oficială, ceea ce reflectă cea mai mare fermitate a Nordului în politica sa externă, relatează AFP.

Experţi în afaceri nord-coreene bănuiau de ceva timp că fostul ministru de Externe Ri Yong Ho a fost înlocuit de ofiţerul din armată Ri Son Gwon în cadrul unei remanieri majore legate de impasul în negocierile cu Washingtonul în dosarul nuclear.

Spre deosebire de predecesorul său, cu o carieră diplomatică de peste 30 de ani, Ri Son Gwon pare să aibă o experienţă diplomatică foarte limitată.

Presa oficială nord-coreeană scrie că el a participat în calitate de reprezentant al ţării sale la o reuniune a unor emisari străini.

Din delegaţie făcea parte ”ministrul Afacerilor Externe al RPDC Ri Son Gwon şi mai mulţi oficiali de la minister”, scrie presa oficială, folosind sigla Republicii Populare Democratice Coreea.

Experţi apreciază că această numire reflectă o înăsprire a poziţiei Coreei de Nord faţă de Statele Unite, deja perceptibilă în decizia Phenianului anunţată la începutul lunii de a renunţa la un moratoriu asupra testelor balistice şi nucleare.

În 2018, peninsula a cunoscut o remarcabilă destindere care a permis organizarea unui summit istoric între dictatorul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump, la Singapore.

Însă discuţiile în domeniul nuclear se află în impas după fiascoul ultimei întâlniri a celor doi, în februarie la Hanoi.

”Numirea unui fost ofiţer al armatei la şefia diplomaţiei ilustrează cea mai mare intransigenţă a Nordului faţă de Washington”, a declarat pentru AFP Ahn Chan-il, un transfug din Nord care este în prezent cercetător la Seul.

”Arareori ministrul Afacerilor Externe vine din armată”, insistă el.

Coreea de Nord refuză orice reluare a dialogului cu Statele Unite, în cazul în care Washingtonul nu îşi dă ”acordul total” punctelor ridicate de Phenian în discuţiile anterioare.

Sursa : news.ro

Coronavirus: Cirque du Soleil a anulat toate reprezentaţiile în China... Vladimir Putin vrea un summit excepţional al celor cinci ”mari”...
Parteneri
De ce te simți mereu obosită. Care este explicația experților
Catine.ro
Ultimele știri
x