Antena Căutare

Un fost vicepremier al lui Erdogan, Ahmet Davutoglu, demisionează din AKP şi anunţă că urmează să înfiinţeze o formaţiune politică rivală

Un fost premier al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi totdată unul dintre pilonii partidului aflat la putere, Ahmet Davutoglu, a anunţat vineri că urmează să înfiinţeze o formaţiune politică rivală, relatează AFP.

Un fost premier al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi totdată unul dintre pilonii partidului aflat la putere, Ahmet Davutoglu, a anunţat vineri că urmează să înfiinţeze o formaţiune politică rivală, relatează AFP.

Ahmet Davutoglu, în vârstă de 60 de ani, şi-a anunţat, de asemenea, într-o conferinţă de presă, la Ankara, demisia din Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) al lui Erdogan, devansând astfel o decizie aşteptată a instanţelor conducătoare ale formaţiunii care urmau să-l dea afară.

”Ţine de responsabilitatea noastră istorică şi datoria noastră faţă de naţiune (...) să creăm un nou partid politic”, a declarat Ahmet Davutoglu, care a fost premierul lui Recep Tayyip Erdogan din 2014 în 2016, înainte să fie înlăturat.

Atunci când a plecat din post, Ahmet Davutoglu a jurat să nu-l mai critice niciodată pe Recep Tayyip Erdogan în plublic, însă şi-a încălcat tăcerea în iulie, când a acordat un interviu-fluviu în care a acuzat AKP de faptul că a deviat de la obiectivele sale şi i-a deplâns decizia de a cere un nou scrutin la Istanbul, după ce a fost înfrânt în martie în acest scrutin de către opoziţie.

Articolul continuă după reclamă

Într-un nou scrutin, în iunie, candidatul lui Recep Tayyip Erdogan, Binali Yildirim, a suferit o înfrângere usturătoare.

”Demisionez din partidul în cadrul căruia am servit cu onoare şi căruia i-am consacrat multe eforturi de-a lungul anilor”, a spus el.

Comitetul Executiv al AKP a decis în unanimitate, la începutul lui septembrie, să-l trimită pe Ahmet Davutoglu în faţa unei comisii disciplinare, în vederea expulzării sale din formaţiune.

Anunţându-şi demisia, Ahmet Davutoglu a catalogat decizia instanţelor de conducere ale AKP drept ”foarte gravă” şi ”defazată” faţă de principiile fondatoare ale partidului.

Anunţul lui Ahmet Davutoglu intervine în contextul în care şi alte personalităţi de prim-plan, ca fostul preşedinte Abdullah Gül şi fostul vicepremier Ali Babacan - ambii membri fondatori ai AKP -, s-au distanţat de Recep Tayyip Erdogan.

Fostul vicepremier însărcinat cu supervizarea Economiei turce Ali Babacan şi-a anunţat la 8 iulie demisia din partid, evocând ”divergenţe profunde” şi nevoia unei ”viziuni noi”.

Sursa : news.ro

Zelenski avertizează Occidentul împotriva unei ridicări a sancţiunilor impuse Rusiei, un ”impozit pentru menţinerea păci... Franţa: Un tablou de Buren, distrus cu cutterul la Centrul Pompidou...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip Sambata, 15.06.2024, 16:00
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x