Antena Căutare

Un fost vicepremier al lui Erdogan, Ahmet Davutoglu, demisionează din AKP şi anunţă că urmează să înfiinţeze o formaţiune politică rivală

Un fost premier al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi totdată unul dintre pilonii partidului aflat la putere, Ahmet Davutoglu, a anunţat vineri că urmează să înfiinţeze o formaţiune politică rivală, relatează AFP.

Un fost premier al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi totdată unul dintre pilonii partidului aflat la putere, Ahmet Davutoglu, a anunţat vineri că urmează să înfiinţeze o formaţiune politică rivală, relatează AFP.

Ahmet Davutoglu, în vârstă de 60 de ani, şi-a anunţat, de asemenea, într-o conferinţă de presă, la Ankara, demisia din Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) al lui Erdogan, devansând astfel o decizie aşteptată a instanţelor conducătoare ale formaţiunii care urmau să-l dea afară.

”Ţine de responsabilitatea noastră istorică şi datoria noastră faţă de naţiune (...) să creăm un nou partid politic”, a declarat Ahmet Davutoglu, care a fost premierul lui Recep Tayyip Erdogan din 2014 în 2016, înainte să fie înlăturat.

Atunci când a plecat din post, Ahmet Davutoglu a jurat să nu-l mai critice niciodată pe Recep Tayyip Erdogan în plublic, însă şi-a încălcat tăcerea în iulie, când a acordat un interviu-fluviu în care a acuzat AKP de faptul că a deviat de la obiectivele sale şi i-a deplâns decizia de a cere un nou scrutin la Istanbul, după ce a fost înfrânt în martie în acest scrutin de către opoziţie.

Într-un nou scrutin, în iunie, candidatul lui Recep Tayyip Erdogan, Binali Yildirim, a suferit o înfrângere usturătoare.

”Demisionez din partidul în cadrul căruia am servit cu onoare şi căruia i-am consacrat multe eforturi de-a lungul anilor”, a spus el.

Comitetul Executiv al AKP a decis în unanimitate, la începutul lui septembrie, să-l trimită pe Ahmet Davutoglu în faţa unei comisii disciplinare, în vederea expulzării sale din formaţiune.

Anunţându-şi demisia, Ahmet Davutoglu a catalogat decizia instanţelor de conducere ale AKP drept ”foarte gravă” şi ”defazată” faţă de principiile fondatoare ale partidului.

Anunţul lui Ahmet Davutoglu intervine în contextul în care şi alte personalităţi de prim-plan, ca fostul preşedinte Abdullah Gül şi fostul vicepremier Ali Babacan - ambii membri fondatori ai AKP -, s-au distanţat de Recep Tayyip Erdogan.

Fostul vicepremier însărcinat cu supervizarea Economiei turce Ali Babacan şi-a anunţat la 8 iulie demisia din partid, evocând ”divergenţe profunde” şi nevoia unei ”viziuni noi”.

Sursa : news.ro

Zelenski avertizează Occidentul împotriva unei ridicări a sancţiunilor impuse Rusiei, un ”impozit pentru menţinerea păci... Franţa: Un tablou de Buren, distrus cu cutterul la Centrul Pompidou...
Alimentul care are puternic efect inflamator. Mulți români îl manancă la cina fară să știe riscurile
Specialiștii au dezvăluit care este alimentul care are un puternic efect inflamator. Se pare...
Horoscopul zilei de 29 martie 2023. Taurii iau o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 29 martie 2023 aduce schimbări în viața nativilor din zodia Taurului....
Parteneri
Filme noi care apar în luna aprilie 2023. Producții pe care nu trebuie să le ratezi
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x