Un NATO fără Turcia ar însemna sfârşitul NATO, apreciază ambasadorul turc în Franţa Ismail Hakki Musa, în audieri în Senatul francez

Un NATO fără Turcia ar însemna sfârşitul Alianţei Nord-Atlantice, a subliniat miercuri ambasadorul Turciei în Franţa Ismail Hakki Musa, interpelat cu privire la ”imperialismul turc” şi punerea în ”pericol” a prezenţie turce în blocul militar occidental, relatează AFP.

”Imaginaţi-vă NATO fără Turcia! Nu mai e NATO! Nu ar mai exista NATO fără Turcia! Voi nu ştiţi să trataţi Iranul, Irakul, Siria, (Marea) Mediterană de Sud, Caucazul, Libia, Egiptul”, a lansat ambasadorul, audiat în Comisia Afacerilor Externe şi Apărării din cadrul Senatului franez, pe fondul unei puternice escaladări a tensiunilor franco-turce.

”Turcia nu este o ţară oarecare în NATO”, a continuat Ismail Hakki Musa, referindu-se la importanţa demografică şi militară a ţării sale.

”Noi am apărat flancul de sud şi de est în timpul Războiului Rece cu multe eforturi, uneori în detrimentul prosperităţii naţiunii noastre, poporului nostru”, a spus el.

Franţa critică extrem de dur intervenţia militară turcă în Libia, alături de Guvernul uniunii naţionale (GNA) de la Tripoli care, cu ajutorul acestei susţineri, a respins forţele mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul Libiei, care încerca să cucerească Tripoli.

L'ambassadeur turc Ismaïl Hakki Musa () dénonce l'absence de réaction en France face aux "atrocités" du maréchal Haftar en Libye

— Public Sénat (@publicsenat)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat luni Turcia de faptul că are, în războiul civil libian, o ”responsabilitate istorică şi criminală”, ca o ţară care ”pretinde să fie membră NATO”.

Şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu i-a replicat marţi, denunţând o abordare ”distructivă” a Franţei în Libia şi acuzând-o că încearcă să consolideze prezenţa Rusiei în această ţară sfâşiată de un război civil din 2011.

Mareşalul Haftar este susţinut de Emiratele Arabe Unite (EAU), Egipt şi Rusia.

Franţa îl susţine pe Haftar, potrivit multor analişti, însă Parisul dezminte.

Parisul a cerut NATO să ia măsuri în urma unui recent incident naval franco-turc, acuzând Turcia de faptul că a vizat fregata Le Courbet în timpul unui control al unor nave suspectate de încălcarea embargoului asupra armamentului impus Libiei - ceea ce Ankara dezminte - şi acuzând un nou exemplu al ”morţii cerebrale” a NATO.

Senatorul Jean-Marie Bockel, membru al Adunării Parlamentare a NATO, denunţă că ”imperialismul turc creează o politică a tensiunii şi, adesea, provocări”.

Citește și
colaj de imagini cu laurentiu reghecampf si anamaria prodan care il tine in brate pe bebeto
Cum s-ar împărți imperiul Prodan-Reghecampf și cine ar primi custodia lui Bebeto. Anamaria și Laurențiu divorțează în SUA
Cum s-ar împărți imperiul Prodan-Reghecampf și cine ar primi custodia lui Bebeto. Anamaria și Laurențiu divorțează în SUA
colaj de fotografii cu rapperita lizzo acoeprit de o plasa mov
Nu îi este rușine cu greutatea sa, dar nici să iasă fără lenjerie într-o rochie transparentă. Cum arată când se întoarce cu fața diva care a atras toate privirile
Nu îi este rușine cu greutatea sa, dar nici să iasă fără lenjerie într-o rochie transparentă. Cum arată când se întoarce cu fața diva care a atras toate privirile
Bogdan de la Ploiești, cantaret de manele
Ce tarif cere Bogdan de la Ploiești pentru a cânta la o nuntă sau la un botez. Câți bani trebuie să scoți din buzunare
Ce tarif cere Bogdan de la Ploiești pentru a cânta la o nuntă sau la un botez. Câți bani trebuie să scoți din buzunare
Mai multe articole

”Tot ceea ce sper este ca ceea ce se întâmplă în acest moment să nu pună în pericol această prezenţă a Turciei în cadrul Alianţei Nord-Atlantice”, a avertizat el.

”Unde sunteţi? Unde vă sunt prietenii? (...) Sunteţi înăuntrul sau în afara (NATO)?”, a subliniat Ladislas Poniatowski, evocând achiziţionarea de către Turcia a unui sistem rus de apărare antirachetă de tip S-400 şi contenciosul privind Ciprul.

Sursa : news.ro

Prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Ce feluri de mâncare preferă Kate Middleton
Puțini știu care e prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Printre felurile de mâncare pe...
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021. Săgetătorii sunt plini de energie. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021 vine cu multe vești bune pentru nativii din zodiac....
Parteneri
Imagini rare cu membrii Familiei Regale când erau bebeluși. Cât de similar arătau Prințul William și Prințul George când învățau să meargă
Publicul adoră să vadă imagini cu membrii Familiei Regale când erau bebeluși. Fotografiile cu Prințul William și Prințul George, alături de ceilalți copii regali, au apărut în nenumărate publicații din întreaga lume, dar unele dintre sunt mai rare. Printre acestea se numără și poze cu moștenitorii tronului atunci când învățau să meargă. 
Catine.ro
Ultimele știri