Căutare Live

Un NATO fără Turcia ar însemna sfârşitul NATO, apreciază ambasadorul turc în Franţa Ismail Hakki Musa, în audieri în Senatul francez

Un NATO fără Turcia ar însemna sfârşitul Alianţei Nord-Atlantice, a subliniat miercuri ambasadorul Turciei în Franţa Ismail Hakki Musa, interpelat cu privire la ”imperialismul turc” şi punerea în ”pericol” a prezenţie turce în blocul militar occidental, relatează AFP.

”Imaginaţi-vă NATO fără Turcia! Nu mai e NATO! Nu ar mai exista NATO fără Turcia! Voi nu ştiţi să trataţi Iranul, Irakul, Siria, (Marea) Mediterană de Sud, Caucazul, Libia, Egiptul”, a lansat ambasadorul, audiat în Comisia Afacerilor Externe şi Apărării din cadrul Senatului franez, pe fondul unei puternice escaladări a tensiunilor franco-turce.

”Turcia nu este o ţară oarecare în NATO”, a continuat Ismail Hakki Musa, referindu-se la importanţa demografică şi militară a ţării sale.

”Noi am apărat flancul de sud şi de est în timpul Războiului Rece cu multe eforturi, uneori în detrimentul prosperităţii naţiunii noastre, poporului nostru”, a spus el.

Franţa critică extrem de dur intervenţia militară turcă în Libia, alături de Guvernul uniunii naţionale (GNA) de la Tripoli care, cu ajutorul acestei susţineri, a respins forţele mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul Libiei, care încerca să cucerească Tripoli.

L'ambassadeur turc Ismaïl Hakki Musa () dénonce l'absence de réaction en France face aux "atrocités" du maréchal Haftar en Libye

— Public Sénat (@publicsenat)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat luni Turcia de faptul că are, în războiul civil libian, o ”responsabilitate istorică şi criminală”, ca o ţară care ”pretinde să fie membră NATO”.

Şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu i-a replicat marţi, denunţând o abordare ”distructivă” a Franţei în Libia şi acuzând-o că încearcă să consolideze prezenţa Rusiei în această ţară sfâşiată de un război civil din 2011.

Mareşalul Haftar este susţinut de Emiratele Arabe Unite (EAU), Egipt şi Rusia.

Franţa îl susţine pe Haftar, potrivit multor analişti, însă Parisul dezminte.

Parisul a cerut NATO să ia măsuri în urma unui recent incident naval franco-turc, acuzând Turcia de faptul că a vizat fregata Le Courbet în timpul unui control al unor nave suspectate de încălcarea embargoului asupra armamentului impus Libiei - ceea ce Ankara dezminte - şi acuzând un nou exemplu al ”morţii cerebrale” a NATO.

Senatorul Jean-Marie Bockel, membru al Adunării Parlamentare a NATO, denunţă că ”imperialismul turc creează o politică a tensiunii şi, adesea, provocări”.

Citește și
felicitare de sfantul nicolae 2021 cu text de la multi ani pentru 6 decembrie 2021
Felicitări cu mesaje speciale pentru Sfântul Nicolae 2021. Spune ”La mulți ani” într-un mod inedit
Felicitări cu mesaje speciale pentru Sfântul Nicolae 2021. Spune ”La mulți ani” într-un mod inedit
colaj de imagini cu ioana tufaru la antena 1
O mai ții minte pe Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu? Are 44 de ani și o familie frumoasă. Cum arată acum
O mai ții minte pe Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu? Are 44 de ani și o familie frumoasă. Cum arată acum
colaj de imagini cu sfantul nicolae, o femeie, lumanari si o biserica din romania
Tradiții de Sfântul Nicolae. De ce nu e bine să te cerți și să dăruiești obiecte ascuțite. Iată ce gest aduce noroc
Tradiții de Sfântul Nicolae. De ce nu e bine să te cerți și să dăruiești obiecte ascuțite. Iată ce gest aduce noroc
Mai multe articole

”Tot ceea ce sper este ca ceea ce se întâmplă în acest moment să nu pună în pericol această prezenţă a Turciei în cadrul Alianţei Nord-Atlantice”, a avertizat el.

”Unde sunteţi? Unde vă sunt prietenii? (...) Sunteţi înăuntrul sau în afara (NATO)?”, a subliniat Ladislas Poniatowski, evocând achiziţionarea de către Turcia a unui sistem rus de apărare antirachetă de tip S-400 şi contenciosul privind Ciprul.

Sursa : news.ro

O jurnalistă TV a fost atacată, în direct, de un bărbat nevoiaș, înarmat cu un cuțit! VIDEO... Sute de oficiali ai administraţiei fostului preşedinte republican George W. Bush îl vor susţine în alegeri pe democratul...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri