Antena Căutare

Un pericol invizibil face imposibila calatoria pe Marte: radiatiile cosmise

Misiunile spatiale au devenit, in ultimul timp, evenimente obisnuite, dar toata lumea stie ca astronautii isi pun, permanent, viata in joc. La amenintarile directe se adauga, acum, un pericol ascuns, la fel de grav. Potrivit unui nou studiu, expunerea indelungata la radiatiile cosmice sporeste riscul maladiei Alzheimer si al altor afectiuni neurologice de acelasi gen.

Astronautii s-au obisnuit sa petreaca luni de zile pe Statia Spatiala Internationala, unde isi gasesc chiar si ragazul sa se destinda. Nu mai au emotii nici cand trebuie sa monteze sau sa repare ceva in spatiu. Dar, potrivit unei echipe de la Universitatea din Rochester, aici ii ameninta, permanent, un dusman invizibil: radiatiile cosmice. Acestea sunt mult mai puternice decat fluxurile de particule emise in timpul furtunilor solare, impotriva carora astronautii sunt protejati de scuturile statiei spatiale.

Cat timp astronautii raman pe orbita terestra, riscul nu este chiar atat de mare. Dar o eventuala calatorie spre Marte ar dura trei ani. Cantitatea de radiatii cosmice la care ar fi expusi in acest interval a generat, la soarecii de laborator, semne evidente de Alzheimer. Dar cercetatorii nu vor sa-i descurajeze pe exploratorii spatiului: ei spera sa descopere medicamente sau alte substante care sa atenueze efectul radiatiilor, pentru ca debarcarea pe Marte sa nu ramana doar un vis de neatins.

foto: Hepta.ro

Urarile imparatului Japoniei. Inconjurat de familie, suveranul a vorbit despre pace si fericire... Vladimir Putin i-a acordat cetatenia rusa lui Gerard Depardieu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x