Antena Căutare

Unde sunt amplasate cele cinci centrale nucleare din Ucraina. Rusia a atacat centrala Zaporijie, cea mai mare din Europa

Vineri noapte în jurul orei 02.00 a izbucnit un incendiu la una dintre clădirile complexului energetic în vecinătatea centralei nucleare de la Zaporojie, lângă oraşul Energodar, situat la aproximativ 550 km sud-est de Kiev. În Ucraina sunt cinci centrale nucleare, inclusiv Cernobîl, dar care a fost dezafectată la explozia din 1986, pericolul fiind legat însă de deșeurile radioactive.

colaj de fotogrfaii cu incendiul de la centrala nucleara Zaporijie și harta atacurilor armatei ruse in ucraina Galerie
Unde sunt amplasate cele cinci centrale nucleare din Ucraina. Rusia a atacat centrala Zaporijie, cea mai mare din Europa | Profimedia

Forţele militare ruse au preluat în dimineața de vineri controlul asupra centralei nucleare Zaporijie, din sud-estul Ucrainei, potrivit informațiilor oferite de de autoritățile locale, preluate apoi de presa din România și din străinătate, relatează BBC.

Incendiul de la centrala nucleară de la Zaporojie. Harta atacurilor armatei ruse în Ucraina. Unde sunt cele cinci centrale nucleare

Focul de la cea mai mare centrala nucleară din Europa fost provocat de bombardamentele ruseşti anunță primarul localităţii învecinate Enerhodar. Incendiul, deși puternic, a fost lichidat complet în jurul orei 6.20.

Nu au fost raportate modificări ale nivelului de radiaţii, incendiul fiind provocat la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală.

Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a izbucnit într-o clădire de antrenament situată în afara complexului reactorului principal, relatează CNN, citând Serviciile de Urgenţă ale Ucrainei. Departamentul pentru Energie al SUA şi-a activat echipa de răspuns la incidente nucleare, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) este pregătită pentru o reacţie 24/7. Reamintim că armata rusă deține controlul în Herson. Primarul orașului din sudul țării, care are 290.000 de locuitori, a cerut sprijinul comunității internaționale și a mass-media pentru "prevenirea unei catastrofe umanitare în oraş", informează publicația Ukrainska Pravda.

G4Media a postat o hartă a celor cinci centrale nucleare din Ucraina. Mai jos se regăsește și o hartă a atacurilor făcute de armata rusă în Ucraina, pe 3 martie.

Citește și: Lista companiilor care au părăsit piața rusă, după invazia în Ucraina. Aproape o sută de mărci și companii globale se retrag

Zelenski: Cea mai mare centrală nucleară din Europa arde

Preşedintele Ucrainei cere "acţiuni fără întârziere" din partea lumii, în mijlocul atacului forţelor Rusiei asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, relatează BBC.

"Cea mai mare centrală nucleară din Europa arde chiar acum", a spus Volodimir Zelenski, într-o înregistrare video publicată pe reţelele sociale. El i-a acuzat pe ruşi că au tras intenţionat spre cele şase reactoare ale centralei de la Zaporojie folosind tancuri echipate cu termoviziune. El a amintit de "catastrofa globală" de la Cernobîl şi a avertizat că un accident nuclear la Zaporojie ar avea consecinţe mult mai grave.

"Europeni, treziţi-vă, vă rog. Spuneţi-le politicienilor voştri că ruşii trag în centrala nucleară din Ucraina", a cerut el, potrivit news.ro.

Zelenski a arătat că a ţinut legătura cu lideri din SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Germania şi Polonia, precum şi cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, dar a îndemnat şi cetăţenii de rând să tragă un semnal de alarmă în atenţia propriilor politicieni. "Propaganda rusă a avertizat în trecut că va acoperi lumea cu cenuşă nucleară. Asta nu mai este doar o avertizare, este real", a afirmat el.

Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, relatează BBC, citând declaraţiile primarului localităţii învecinate Enerhodar, conform căruia focul ar fi fost provocat de bombardamentele ruseşti. Conform NEXTA, pompierii nu pot interveni pentru a stinge incendiul, din cauza bombardamentelor. Ministrul de Externe Dmytro Kuleba a anunţat că armata rusă trage din toate direcţiile asupra centralei, că focul a izbucnit deja, iar o explozie va fi de zece ori mai intensă decât cea de la Cernobîl. El a precizat că ruşii trebuie să se oprească imediat să permită intervenţia pompierilor.

Ce au convenit Rusia și Ucraina în a doua rundă de negocieri. Ce se va întâmpla cu populația civilă... Rusia introduce pedepse cu 15 ani de închisoare pentru răspândirea informaţiilor ”false” despre armata rusă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x