Antena Căutare

Incendiu la centrala nucleară de la Zaporojie. Ce a transmis Zelenski după stingerea lui: „Rusia recurge la teroarea nucleară"

Incendiul izbucnit la centrala nucleară de la Zaporojie a fost stins, iar prereședintele Ucrainei a auzat Rusia că a tras intenționat în centrala nucleară. Ulterior, Ucraina a anunțat că forţele ruseşti au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie.

Colaj u Volodimir Zelenski și incendiul d ela centrala nucleară Galerie
Ucraina anunţă că forţele ruseşti au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie | Profimedia

În noaptea dintre 3 și 4 martie un incendiu a izbucnit la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Primarul localităţii învecinate Enerhodar a declarat că incendiul a fost provocat de bombardamentele rusești. Incendiul a fost stins, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunțat că nu s-au sesizat modificări la nivelul radiațiilor la centrala de la Zaporojie. Ulterior, Ucraina a anunţat că forţele ruseşti au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, potrivit news.ro.

Citește și: Regina Elisabeta a făcut o donație „generoasă” pentru Ucraina. Majestatea Sa a luat legătura cu Comitetului de Urgență în caz de Dezastre

Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a bombardat intenționat centrala nucleară și a făcut apel la liderii lumii să „se trezească” și să acționeze în stoparea atacurilor lui Putin.

Președintele Ucrainei a transmis un mesaj video prin care a avertizat că o explozie la o centrală nucleară ar fi fatală pentru întreaga Europă.

Citește și: Ce avere are Volodimir Zelenski. Câți bani avea în conturi în 2019, când a fost ales președintele Ucrainei

Mesajul lui Volodimir Zelenski, după incendiul de la Zaporojie: „Europeni, treziţi-vă, vă rog”

„Propaganda rusă a avertizat în trecut că va acoperi lumea cu cenuşă nucleară. Asta nu mai este doar o avertizare, este real. Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară. Ucraina are 15 reactoare nucleare. Dacă este o explozie, se termină tot. Sfârşitul Europei. Este evacuarea Europei. Numai o acţiune europeană imediată poate opri trupele ruse. Trebuie să împiedicăm Europa să moară în urma unui dezastru nuclear", a afirmat ferm președintele ucrainean.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Volodimir Zelenski a amintit despre consecințele exploziei de la Cerobîl: „După Cernobîl sute de mii de oameni au suferit consecinţe, zeci de mii au fost evacuaţi. Rusia vrea să repete asta şi deja repetă asta".

În noaptea de 3 martie Dmytro Kuleba, ministrul de Externe, a anunțat că Rusia „trage din toate părțile” asupra centralei nucleare din Zaporijjia. „Rușii trebuie să înceteze imediat focul, să permită accesul pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!”, a fost apelul ministrul ucrainean.

Ucraina anunţă că forţele ruseşti au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie

Forţele ruseşti au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, au anunţat autorităţile locale.

„Centrala nucleară Zaporojie este capturată de forţele militare ale Federaţiei Ruse. Personalul operaţional controlează starea unităților de putere şi asigură funcţionarea acestora conform reglementărilor tehnologice de funcţionare în condiţii de siguranţă", , a anunţat Inspectoratul de Stat pentru Reglementări Nucleare din Ucraina.

Bombardamentele rușilor au provocat un incendiu la una dintre construcțiilede cinci etaje a celei mai mari centrale din nucleare. Centrala în sine nu a fost afectată, iar pomierii au reușit să aibă acces la clădire pe la ora 5:30, reușind să stingă foul într-o oră. Serviciile de urgență au anunțat că nu s-au înregistrat victime.

Ministrul Mediului: Autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută.

Tánczos Barna a afirmat că „În prezent, autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută. Conform măsurătorilor efectuate astăzi se înregistrează niveluri normale de radiații după ce centrala nucleară din Zaporijjia din sud-estul Ucrainei a fost atacată de forțele armate ruse. Nu există nici un pericol pentru populația din România. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului - ANPM, care funcționează în subordinea Ministerului Mediului, măsoară radioactivitatea 24/24, iar în următoarea perioadă Agenția va oferi informare în timp real asupra nivelurilor de radiații”.

Citește informații actualizate despre război pe observatornews.ro.

Războiul dintre Rusia și Ucraina a început în zorii zilei de 24 februarie, iar imagini tulburătoare au fost surprinse încă din primele ore ale războiului.

Citește și: Imagini mișcătoare la granița Ucrainei. Și-a lăsat copiii adulți în urmă, dar a salvat de război alți prunci, pe care nu îi știa

Occidentul a intensificat în ultimele zile furnizarea de arme către Ucraina, pentru a ajuta țara să se apere împotriva invaziei Rusiei, iar răspunsul Kremlinului nu a întârziat să apară.

Kremlinul a acuzat pe 28 februarie Uniunea Europeană de comportament ostil faţă de Rusia, şi a specificat că furnizarea de arme către Ucraina a fost „periculoasă şi destabilizatoare”.

Femeia care a supraviețuit asediului Leningradului, arestată de armata lui Putin la protestele anti-război. Ce s-a întâm... O navă cargo cu proprietari estoni, sub pavilion Panama, s-a scufundat în largul portului Odesa, în urma unei explozii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x