Antena Căutare

VIDEO! Atentatul din Moscova, revendicat de Doku Umarov, liderul separatistilor ceceni

Liderul gruparii islamiste Emiratul Caucazului, cecenul Doku Umarov, a revendicat, aseara, atentatul sinucigas din 24 ianuarie de la aeroportul Domodedovo din Moscova, soldat cu 36 de morti

"Aceasta operatiune speciala a fost desfasurata la ordinul meu", afirma Umarov, amenintand ca va organiza si alte atentate, relateaza AFP, citand un mesaj video publicat de site-ul Kavkazcenter.com.

La sfarsitul saptamanii trecute, Umarov avertizase, intr-o alta inregistrare video, ca 2011 va fi un an "de sange si lacrimi" pentru Rusia.

In inregistrarea publicata luni, liderul cecen afirma ca a actionat in numele lui Allah si cu scopul de a crea un stat islamist liber in Caucazul de Nord, iar atentatul a fost un raspuns la crimele comise de Rusia in Caucaz.

Doku Umarov, alias Abu Usman, a revendicat anul trecut si atentatele din martie 2010 de la metroul din Moscova, despre care a declarat ca au reprezentat un act de razbunare pentru operatiunile fortelor ruse din Caucaz.

Comisia de ancheta rusa a anuntat ca autorul atacului sinucigas de la aeroportul Domodedovo din Moscova este un barbat in varsta de 20 de ani, originar din Caucazul de Nord, iar atentatul, comis in zona de sosiri internationale, viza uciderea cetatenilor straini.

Surse din cadrul fortelor de ordine ruse au declarat saptamana trecuta ca atentatorul este Magomed Evloev, in varsta de 20 de ani, fiul unei invatatoare si al unui sofer de autobuz, originar din Ingusetia, republica vecina cu Cecenia.

Conform unei anchete publicate vineri de presa rusa, Evloev fusese recrutat in noiembrie 2009 pentru efectuarea stagiului militar, insa a revenit acasa dupa trei luni, fiind reformat din motive de sanatate.

La scurt timp dupa explozia produsa la terminalul pentru zboruri internationale al aeroportului Domodedovo, familia lui a parasit satul, dupa ce a fost vizitata de agenti ai Serviciului Federal de Securitate (FSB).

Dupa primul razboi din Cecenia (1994 - 1996), rebeliunea cecena a adoptat o orientare islamista tot mai radicala si a depasit treptat granitele republicii separatiste, iar la jumatatea anilor 2000 s-a transformat intr-o miscare islamista armata activa in intreaga zona a Caucazului de Nord. Pe teritoriul republicilor din zona au loc aproape zilnic atacuri, ambuscade sau atentate, in general indreptate impotriva fortelor de ordine ruse.

Foto: allvoices.com

Imaginea oficiala a Romaniei in Franta: Usi inchise, logo vechi, anunturi false... Mubarak incearca sa-i covinga pe egipteni sa renunte la proteste. A promis cresterea salariilor si pensiilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x