Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

Vladimir Putin denunţă într-o convorbire cu Xi Jinping acuzaţii ”contraproductive” vizând China, suspectată de o dezinformare cu privire la noul coronavirus apărut la Wuhan

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat, într-o convorbire cu omologul său chinez Xi Jinping, drept ”contraproductive” acuzaţiile care vizează Beijingul, suspectat de o dezinformare cu privire la noul cronavirus, apărut în China, relatează AFP.

Putin a salutat, în această convorbire la telefon, ”acţiunile coerente şi eficiente ale chinezului, care au permis stabilizarea situaţiei epidemiologice în ţară”, a anunţat joi, într-un comunicat, Kremlinul.

Preşedintele rus a denunţat totodată ”caracterul contraproductiv al tentativelor de a acuza China de faptul că nu a informat lumea destul de devreme cu privire la apariţia unei noi infecţii periculoase” şi a îndemnat la o consolidare a cooperării ruso-chineze în lupta împotriva pandemiei.

Guvernul lui Donald Trump acuză Beijingul de faptul că a ”disimulat” gravitatea epidemiei la începutul acesteia în China şi a blocat marţi contribuţia financiară a Statelor Unite la funcţionarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), căreia îi reporşează faptul că s-a aliniat poziţiei chineze.

Statele Unite şi China s-au angajat, însă, miercuri, să coopereze în lupta împotriva noului coronavirus, în pofida tensiunilor în continuare puternice între cele două mari puteri.

Washingtonul a evocat joi o ”anchetă” cu scopul de a face lumină asupra originii covid-19, părând să nu excludă ca noul coronavirus să provină dintr-un laborator din Wuhan, regiunea din care a pornit pandemia.

În prezent, experţii consideră că noul coronavirus a apărut la sfârşitul lui 2019 într-o piaţă în aer liber din Wuhan în care se vindeau animale exotice vii - inclusiv lilieci.

Virusul, de origine animală, ar fi putut înregistra mutaţii şi s-ar fi transmis la om.

Sursa : news.ro

Recomandari