Antena Căutare

Washingtonul anunţă un armistiţiu parţial de o săptămână cu talibanii în Afganistan

Statele Unite au obţinut un acord parţial de o săptămână în Afganistan, în cadrul negocierilor pe care le poartă cu talibanii, a anunţat şeful Pentagonului Mark Esper în cursul unei reuniuni a miniştrilor Apărării NATO la Bruxelles, relatează AFP.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a anunţat miercuri că l-a informat pe secretarul de Stat american Mike Pompeo cu privire la ”progrese notabile” în negocierile cu talibanii, ceea ce americanul a confirmat presei la bordul unui avion care-l aducea la Conferinaţ Securităţii de la Munchen.

”Statele Unite şi talibanii au negociat o propunere în vederea unei reduceri a violenţei timp de şapte zile”, a declarat Esper joi într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii la NATO.

El a catalogat discuţiile cu omologii săi din Alianţă drept ”productive”.

”Noi am spus mereu că cea mai bună, dacă nu singura soluţie în Afganistan este un acord politic. Progrese au fost realizate pe acest front şi vom avea în curând mai multe informaţii cu privire la acest subiect, sper”.

Esper nu a precizat când începe armistiţiul parţial, însă, miercuri, un reprezentant al talibanilor a declarat pentru AFP că gruparea va începe o ”reducere a violenţelor” vineri.

”Credem că şapte zile, pentru moment, sunt suficiente, dar în orice caz abordarea noastră a acestui proces va fi bazată pe condiţii, repet, condiţii”, a subliniat Esper.

”Va fi, aşadar, un proces de evaluare continuă, pe măsură ce vom avansa, dacă mergem înainte”, a spus el.

”Noi susţinem eforturile Statelor Unite în negocierile cu talibanii”, a anunţat, la rândul său, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

”Talibanii trebuie să dea dovadă de o voinţă şi de o capacitate reală de diminuare a violenţelor”, a avertizat el, însă.

Washingtonul şi insurgenţii s-au angajat în negocieri extenuante, de peste un an, încercând să pună capăt celui mai îndelungat război al Statelor Unite.

The New York Times (NYT) dezvăluie, citând oficiali afgani, că preşedintele american Donald Trump şi-a dat acordul cu condiţii faţă de un acord cu talibanii, care să-i permit să înceapă o retragere a trupelor americane din Afganistan.

Sursa : news.ro

Incălzirea globală nu mai poate fi stopată! În Antarctica a fost înregistrată o temperatură record de peste 20 de grade ... Un acord între SUA şi talibani este ”foarte aproape”, dă asigurări Trump...
Cele mai populare nume de copii din Europa. Ce alegeri au făcut părinții pentru micuții lor
Specialiștii au stabilit care sunt cele mai populare nume de copii din Europa. Alegerea numelui...
Horoscopul zilei de 26 martie 2023. Scorpionii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 26 martie 202 vine cu multe vești bune pentru nativii din zodiac. Aceștia...
Parteneri
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x