Antena Căutare

Wikileaks: Ryadul a solicitat Americii atacarea Iranului

Regele Abdallah al Arabiei Saudite a cerut Statelor Unite sa atace Iranul, pentru a pune capat programului sau nuclear, rezulta din documentele americane date publicitatii duminica pe site-ul cotidianului britanic The Guardian, provenite de la celebrul site Wikileaks.org.

Regele "a cerut frecvent Statelor Unite sa atace Iranul pentru a pune capat programului nuclear al acestei tari", potrivit ambasadorului saudit in Statele Unite, Adel al-Jubeir, citat de documentele provenite de la ambasadele americane, relateaza AFP.

Totodata, din documentele citate reiese ca regele saudit i-a sfatuit pe americani sa "taie capul sarpelui" si a subliniat ca actiunea comuna cu Statele Unite, in vederea combaterii influentei iraniene in Irak este o prioritate strategica a regelui si a Guvernului sau.

Cele 250.000 de telegrame diplomatice clasificate drept "secrete", "confidentiale" sau "neclasificate" care au circulat intre Departamentul de Stat de la Washington si ambasadele sale din intreaga lume, date publicitatii duminica seara de Wikileaks, semnaleaza de o maniera generala ingrijorarea tarilor arabe in legatura cu Iranul si programul sau nuclear, adauga si cotidianul francez Le Monde, care da publicitatii, la randul sau, unele elemente.

"Acest program trebuie oprit", insista si regele Bahreinului, Hamad ben Issa Al-Khalifa, la 1 noiembrie 2009, cu ocazia primirii generalului american David Petraeus, care la vremea respectiva era comandantul Centcom, conform documentelor date publicitatii de Le Monde.

"Pericolul de a-l lasa sa continue este mai mare decat cel de a-l opri", adauga regele, potrivit documentelor citate. Numeroase alte documente indica dorinta tarilor din Golf de a achizitiona armamente americane, potrivit cotidianului francez.

Tot articolul, in Jurnalul National

Kim Jong-Il - la concert, Coreea de Nord - in pragul razboiului... Voronin: "Ni s-au furat 10% din voturi"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x