Antena Căutare

Ziua Morților Mexic. O sărbătoare mai spectaculoasă decât Halloween

Ziua Morților Mexic. Día de los Muertos(in traducere Ziua Mortilor) este una dintre cela mai importante sarbatori ale mexicanilor si poate chiar mai spectaculoasa decat Halloween. Ziua Morților se sarbatorește in fiecare an pe data de 2 noiembrie, cu flori portoalii, costume colorate si parade.

Ziua Morților Mexic. Día de los Muertos(în traducere Ziua Morților) este una dintre cela mai importante sărbători ale mexicanilor și poate chiar mai spectaculoasă decât Halloween. Ziua Morților din Mexic se sărbătorește în fiecare an pe data de 2 noiembrie, cu flori portoalii, costume colorate, mâncare și parade pline de veselie.

În centrul Mexicului, în apropiere de Puebla, întâlnim astăzi, 2 noiembrie, femei și bărbați îmbrăcați tradițional, cu flori în păr și pictați pe față înspăimântător, dar folosind nuanțe cât mai colorate. Aceștia se plimbă pe străzile decorate cu nenumărate flori portocalii care răspândesc un miros intens.

Ziua Morților Mexic. O sărbătoare mai spectaculoasă decât Halloween

Ziua Morților Mexic. Ofrandele pentru cei morți

Pentru Ziua Morţilor, familiile se adună în jurul mormintelor şi a unor altare special construite, ca să se roage şi să lase ofrande rudelor si prietenilor decedaţi. Tradiţia spune că, în aceste zile, morţii revin printre cei vii, iar jertfele sunt o modalitate prin care li se spune "bine aţi venit printre noi".

Rudele oferă "pan de muerto" (pâinea morţilor), "mezcal" (băutură alcoolică din agave) şi "calaveras" (cranii de zahăr), precum şi fructe – pentru a potoli foamea morţilor, apă – pentru a le potoli setea, şi lumânări aprinse pentru fiecare suflet amintit.

"O ofrandă fără flori de Cempasuchil nu este cu adevărat o ofrandă!", spune Yessica Ponte, o tânără cultivatoare de 28 de ani, echipată cu o macetă, cu care recoltează aceste flori speciale.

Ziua Morților Mexic. O sărbătoare mai spectaculoasă decât Halloween

Indiferent dacă sunt modeste sau somptuoase, ofrandele aduse de mexicani rudelor lor decedate sunt depuse pe coli de hârtie multicolore, lângă portretele celor dispăruţi şi sunt însoţite de buchete de Cempasuchil.

Ziua Morților Mexic. Florile de Cempasuchil

"Depun cât de multe flori pot să aduc cu mine", a adăugat, zâmbind, Yessica Ponte, care creează apoi cu ajutorul petalelor o mică cărare de la cimitir "până în stradă", pentru ca spiritele rudelor decedate să îşi poată găsi drumul spre casa ei.

Ziua Morților Mexic. O sărbătoare mai spectaculoasă decât Halloween

Aproape de flori, între lumânări albe, mici capete de mort din zahăr sau ciocolată, sunt plasate şi "pâinea morţilor", spongioasă şi dulce, dar şi toate felurile de mâncare preferate de defunct în timpul vieţii, indiferent că este vorba despre pui cu sos mole (pe bază de piper negru, scorţişoară şi chimion) sau tequila.

Potrivit credinţelor populare, petalele de Cempasuchil păstrează căldura soarelui şi întruchipează divinitatea. Numele plantei provine de la cuvântul "cempohualxochitl", care înseamnă "20 de flori" în limba indigenilor nahuatl.

Aztecii foloseau aceste flori pentru a decora altarele şi mormintele, pentru a vopsi chipurile prizonierilor de război înainte de a îi sacrifica, dar şi ca tratament împotriva unor boli.

Sursa:agerpres.ro Sursa foto: ro.pinterest.com

Cutremur de 6,2 grade pe scara Richter, în această dimineață! Anunțul făcut de autorități... O CALAMITATE uriașă este pe cale să se întâmple, după un cutremur de 6,2 grade. Zonele vizate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x