Pe 26 iulie 1971 - an de excepție în cinematografia noastră -, se lansează ”Brigada Diverse în Alertă”, o capodoperă în regia lui Mircea Drăgan, al doilea film din seria de comedii polițiste ”Brigada Diverse”. S-a filmat în 46 de zile, Mihai Dumbravă a compus muzica pentru Ștefan Bănică-senior, iar Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Puiu Călinescu și toți ceilalți mari actori au făcut ca ”B.D. în alertă” să fie unul dintre cele mai vizionate și iubite pelicule românești din toate timpurile
1971 este un an senzațional pentru cinematografia românească. Radu Boruzescu și Julieta Szonyi fac roluri epocale în ”Enigma Otiliei”, Amza Pellea ar fi luat, cu siguranță, premiul ”Oscar” pentru prestația din ”Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” dacă Eminescu ar fi scris pre limba lui Shakespeare, Veroiu aduce ”Nunta de piatră”, Dan Nițu e imperial, alături de Albulescu, în ”Printre colinele verzi”, iar ”Zestrea Domniței Ralu” îl urcă în șa pe Florin Piersic, căpetenia de haiduci.
Pe finalul lui 1970, Mircea Drăgan schimbă registrul. Lansează ”pilotul” de la ”Brigada Diverse”, cea care intră în acțiune. Pelicula prinde, așa că este cazul ca lucrurile să continue. De filmate, se pornise la drum pe 27 iulie 1970. S-au tras cadre vreme de 46 de zile de filmare, până în decembrie. Cheltuielile de producție se ridică la 2.900.000 de lei, titlul noului episod este ”BD se afirmă”. Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Dumitru Furdui și toți ceilalți nemuritori fac roluri epocale. Se lucrează în două părți, ”Femeia fără identitate” și ”Văduve cu termen redus”. Mihai Dumbravă compune muzica pentru Ștefan Bănică-senior. Titlul este, finalmente, schimbat în ”Brigada Diverse în alertă”, premiera are loc pe 26 iulie 1971, adică acum 47 de ani.
Filmul este primit cu serioase rezerve de către critica cinematografică. S-a spus că scenariul este prea slăbuț comparativ cu marea concentrare de vedete din distribuție, s-a reproșat calitatea umorului practicat și nivelul coborât al invenției comice, dar, cu toate aceste, acum, la mai bine de patru decenii și jumătate de la premieră, ”BD în alertă” continuă să fie unul dintre cele mai iubite filme românești din istorie, situându-se, cu 5.649.930, pe locul 22 în topul celor mai vizionate pelicule de la noi.