Cea mai mare planetă descoperită vreodată în afara sistemului solar orbitează în jurul a două stele, la o distanță de aștrii săi care o face potențial locuibilă.
Descoperirea, efectuată cu telescopul orbital american Kepler, a fost anunțată luni la conferința American Astronomical Society, care se desfășoară în cursul acestei săptămâni la San Diego (California).
Exoplaneta circumbinară gazoasă, de mărimea planetei Jupiter, botezată Kepler-1647b, are și cea mai mare orbită pentru acest tip de planetă, efectuând un tur complet în jurul celor două stele în 1.107 zile (ceva mai mult de trei ani tereștri). Este a 11-a exoplanetă circumbinară descoperită din 2005. Acestea sunt numite uneori "Tatooini", cu referire la "Războiul Stelelor".
Kepler-1647b are o vechime de circa 4,4 miliarde de ani, la fel ca Pământul, și se află în constelația Lebedei, la 3.700 de ani lumină (1 an lumină = 9.460 de miliarde de kilometri) de Terra. Cele două stele sunt asemănătoare cu Soarele, una fiind ușor mai mare și cealaltă, mai mică, precizează astronomii a căror descoperire a fost acceptată, urmând să fie publicată în Astrophysical Journal.