Antena Căutare

Bărbaţii şi "dragostea" lor pentru pantofii cu toc! Cum au apărut şi de ce au fost ei primii care i-au purtat

Când te gândeşti la tocuri, imediat îţi vin în minte termeni precum feminitate, modă, senzualitate, frumuseţe. Pe scurt: femei. Ei bine, istoria demonstrează că lucrurile nu au stat tot timpul aşa.

Galerie
Bărbaţii au purtat tocuri pentru prima dată

Când te gândeşti la tocuri, imediat îţi vin în minte termeni precum feminitate, modă, senzualitate, frumuseţe. Pe scurt: femei. Ei bine, istoria demonstrează că lucrurile nu au stat tot timpul aşa.

Pantofii cu toc au apărut din necesitate şi erau purtaţi de bărbaţi. ”Au fost purtați timp de secole în Orientul Mijlociu ca o formă de încălțăminte pentru echitație. Când soldatul se ridica în picioare pe scară, tocul îl ajuta să își mențină postura astfel încât să poată să tragă cu arcul mai eficient”, explică Elizabeth Semmelhack, de la Muzeul Pantofilor Bata din Toronto.

O influenţă puternică în ceea ce priveşte răspândirea pantofilor cu toc o are conducătorul persan Abbas cel Mare, la sfârşitul secolului al XVI-lea. Pe atunci, avea cea mai numeroasă cavalerie din lume și îşi dorea să înfrângă Imperiul Otoman, aşa că şi-a creat anumite legături cu conducătorii Europei de Vest. Uşor, uşor, aristocraţii au devenit din ce în ce mai interesaţi de moda persană, în special de pantofii cu toc.

Tocul devine din ce în ce mai mare, dar nefolositor

Articolul continuă după reclamă

Din dorinţa de a părea de rang nobil, şi oamenii din clasele inferioare ale societății au adoptat stilul încălţămintei de acest fel, aşa că aristocrația a fost nevoită să mărească tocul. Şi uite aşa s-a ajuns ca pantofii să nu mai aibă nicio utilitate pe străzile pline de noroi şi pietre ale Europei secolului XVII. Dar tocmai asta era şi ideea. Se credea că îmbrăcămintea incomodă arată statutul privilegiat. ”Una dintre cele mai eficiente căi de a sublinia statutul social este prin apelul la impracticabilitate”, spune Semmelhack.

Ludovic al XIV-lea şi obsesia pentru pantofi

Regele Soare, cel care a condus Franţa timp de 72 de ani, era un colecţionar de pantofi. Pentru că avea o înălţime de doar 1,62 m, Ludovic al XIV-lea a avut grijă să-şi "corecteze" defectul. Purta pantofi cu tocuri de zece centimetri, de cele mai multe ori colorate şi atent pictate.

Femeile încep să prindă "gustul" tocurilor

În jurul anului 1630, femeile au adoptat rapid moda pantofilor cu toc. "Existau femei care își tundeau părul sau care își completau costumațiile cu epoleți. Fumau pipă, purtau pălării cu note foarte masculine. De aceea femeile au adoptat tocul – făcea parte din efortul lor de a-și masculiniza costumația”, spune Semmelhack.

Treptat, au început să se vadă diferenţele între tocul bărbătesc şi cel pentru femei. ”Bărbații au început să poarte un toc pătrat, mai solid și mai mic, iar tocul femeilor a început să fie mai subțire și mai curbat. Vârful pantofilor femeilor era adesea conic, așa încât atunci când se iveau de sub fustă, picioarele lor păreau mici și grațioase", povesteşte Helen Persson, de la Muzeul Victoria și Albert din Londra.

De aici, totul a decurs firesc. Domnii au renunţat la pantofii cu toc, iar femeile au devenit obsedate de ei. Înalţi, subţiri, pătraţi, ascuţiţi, coloraţi...

Sursa: historia.ro

Taurii au probleme în cuplu! Horoscopul zilei de 8 septembrie, cu Amalia Ștefania... PRIMA nuntă din ISTORIE cu tema clubului Manchester United! Nu îți vine să crezi cum e îmbrăcat mirele...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x