Live acumAcces Direct
Prime Time 20:00iUmor (r)

Când Nicolae Ceaușescu a venit în vizită, regina Angliei s-a ascuns în grădină, cu câinii! Care a fost motivul

Era prin anul 1978 atunci când soții Nicolae și Elena Ceaușescu au făcut o vizită oficială în Marea Britanie, la Palatul Buckingam. Se pare că momentul a fost unul extrem de stânjenitor pentru regină, care a făcut tot posibilul pentru a se ascunde.

Regina Elisabeta a II-a, gest incredibil în timpul vizitei lui Nicolae Ceaușescu în Marea Britanie

Ceremonialul a durat trei zile și delegația din România a fost primită cu mult fast. A fost momentul în care regina Elisabeta a II-a s-a plimbat cu Nicolae Ceaușescu în aceeași caleașcă, salutând mulțimea adunată la eveniment. A fost primul șef de stat socialist care a făcut o asemenea vizită oficială, la invitația Casei Regale.

Cele două țări au negociat de dinainte niște contracte economice și vizita lui Ceaușescu avea menirea de-a le garanta. Se dorea ca-n România să fie construite avioane și motoare de avioane.

Tot cu ocazia vizitei, cele două guverne au semnat memorandumuri de înţelegere privind cooperarea în industria aeronautică şi cooperarea tehnologică în domeniul explorării şi exploatării de petrol şi gaze.

După vizită, Nicolae Ceaușescu a primit un ordin cavaleresc de mare prestigiu, „Ordinul jartierei”, ce i-a fost însă retras după Decembrie 1989. Elena Ceaușescu, „marea chimistă”, a devenit Profesor Honoris Cauza al Institutului Politehnic din Londra Centrală.

Au fost tratați regește și presa britanică a conturat doar în cuvinte de laudă vizita soților Ceaușescu. Totuși, un incident mai puțin știut a arătat că regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii nu a fost prea mișcată de dictatorul român.

Un jurnalist pe nume Robert Hardman a dezvăluit detalii surprinzătoare, aflate din scrisorile redactate de cei aflați în preajma capetelor încoronate britanice și se pare că vizita soților Ceaușescu a adus și un moment stânjenitor pentru regină.

Nicolae Ceaușescu și regina Elisabeta a II-a

”În arhivă se găseşte o scrisoare redactată de ministrul de externe britanic din acel moment, David Owen care îl întreabă pe secretarul său personal, «Cine a acceptat vizita aceasta? Eu? Dacă eu am fost, îmi pare rău». Am vorbit mult cu David care îşi aminteşte că în mijlocul vizitei şi-a dat seama de ceea ce se petrecea şi că se gândea «Ce dracu se întâmplă? E vina mea?»”, a dezvăluit jurnalistul. Se pare că regina nu a fost prea mulţumită de vizita lui Ceauşescu.

”Mi s-a spus că regina l-a găsit pe Ceauşescu atât de neplăcut încât atunci când îşi plimba câinii şi l-a văzut pe acesta alături de soţie în grădinile palatului s-a ascuns. E singura dată când regina s-a ascuns în propria grădină!”, a comentat Hardman.

Practic, regina a fost clar deranjată de decizia Guvernului de a-l invita pe dictatorul român într-o vizită oficială la Palatul Buckingam, așa că a făcut tot posibilul pentru a evita să-l întâlnească mai mult decât era necesar sau o cerea protocolul regal, în astfel de situații.

Surse: adevarul.ro, descopera.ro