Salariul oficial al lui Ceaușescu era de 18.000 lei (aproximativ 1.200 dolari la cursul oficial de schimb din 1989, având o medie de 14,92 lei, echivalent al salariului mediu din SUA în acea perioadă). Au existat zvonuri că deținea conturi secrete în străinătate, dar urma acestora nu a putut fi descoperită. Există în schimb dovezi că luxul în care trăia Ceaușescu era finanțat din bani publici.
Ce venituri avea Elena Ceaușescu
Elena Ceaușescu avea și ea venituri importante! A fost nu doar vicepremier, ci și cercetător științific al Institutului de Cercetări Chimice din București, pentru care primea un salariu de 6.000 de lei. Odată ajunsă în funcția de vicepremier, la venituri i s-a mai adăugat suma de 15.000 de lei. La un calcul simplu rezultă că Elena Ceaușescu avea un venit lunar de 21.000 de lei.
Elena și Nicolae Ceaușescu, dansând la un eveniment
Ce făcea aceasta cu toți banii? Se pare că luxul familiei Ceaușescu era asigurat din bugetul de stat, motiv pentru care banii câștigați de Elena Ceaușescu mergeau, în mare parte, către cei trei copii ai săi. În plus, o parte din bani erau cheltuiți pe șofer, coafeză sau alte capricii ale dictatoarei.
Ce avere aveau Nicolae și Elena Ceaușescu
Averea familiei Ceaușescu a fost dintotdeauna un subiect controversat. Imediat după Revoluția din Decembrie 1989, au fost deschise mai multe anchete care să găsească averea ascunsă a dictatorului Nicolae Ceaușescu. S-a efectuat și expertiză contabilă, iar specialiştii au încercat să afle de ce bunuri s-a bucurat fiecare membru al familiei Ceauşescu.
Anchetatorii au căutat în conturile deţinute la CEC de membrii familiei Ceauşescu, pentru a descoperi ce avere aveau. Elena şi Nicolae Ceauşescu n-aveau bani la CEC, aveau însă copiii, cei mai mulţi Zoia Ceauşescu.
Fiecare avea „economii” de peste un milion de lei. Singurul care a declarat conturi în străinătate a fost Valentin Ceauşescu. „Am un cont de circa 1.000 de lire sterline la o bancă din Londra – „Midland” – şi 1.500 de mărci la „Deutsche Bank”- sucursala din Frankfurt. Nu cunosc numerele conturilor; extrasul de cont privitor la depozitul din RFG poate fi găsit cu ajutorul fostei soţii, Iordana Borilă”, a precizat Valentin Ceauşescu organelor de anchetă în dosarul privind subminarea economiei naţionale.
Bani găsiţi la CEC, în 1989:
- Nicu Ceauşescu: 1.223.873 de lei
- Valentin Ceauşescu: 1.223.873 de lei
- Zoia Ceauşescu: 1.450.020 de lei
Fostul şef al Gospodăriei, Radu Burciu, a declarat anchetatorilor că alimentele familiei Ceauşescu valorau 160.000-180.000 de lei lunar, dar nu le-au plătit niciodată.
Ce salarii si ce preturi erau in anii '80
În 1985, perioadă de glorie a minieritului în România, un inginer la mina de cărbune câştiga lunar până la 4.900 de lei, iar un angajat în agricultură putea încasa până la 4.000 de lei. Cam acelaşi nivel salarial se înregistra şi în industria petrolului şi a gazelor naturale, scrie Adevarul. În topul salarial al acelor vremuri urmau jurnaliştii, inginerii chimişti, piloţii şi contabilii. Un contabil câştiga lunar aproximativ 3.500 de lei, cu 25% peste medie. În coada clasamentului se situau chelnerii (1.865 de lei), şoferii de autobuz (1.920 de lei), poştaşii (2.040 de lei) şi confecţionerii (2.111 lei).
Carnea de porc costa 37 lei pe kilogram
Şi, totuşi, ce îţi puteai permite atunci din acest salariu? Cele mai importante alimente aveau următoarele preţuri: ulei – 17 lei/litru, făină – 5 lei/kilogram, zahăr – 14 lei/kilogram, ouă – 16,8 lei/12 bucăţi, carne de vită – 43 de lei/kilogram, iar carnea de porc – 37 de lei/kilogram, potrivit datelor LABORSTA Internet.
La vremea respectivă, o maşină Dacia 1300 costa 75.000 de lei, ceea ce însemna că trebuia să pui aproape 27 de salarii deoparte pentru a ţi-o cumpăra. Acum, un Logan costă aproximativ 7.000 de euro (31.500 de lei), iar pentru asta ar trebui să pui 20 de salarii deoparte.
2020, an bisect: Superstiții inedite de care românii țin cont în anul în care februarie are 29 de zile... Elena Ceaușescu, detalii fierbinți din dormitor! Ce pasiune secretă avea dictatoarea...