Aceste cuie au fost descoperite într-o peșteră din Ierusalim. În anul 1990, când peștera a fost cercetată pas cu pas, aceste cuie lipseau. Câțiva ani mai târziu, însă regizorul Simcha Jacobovici a spus că a găsit aceste cuie și susține el, ele au fost folosite la crucificarea lui Iisus, iar mai apoi le-a folosit și el în filmul documentar din anul 2011, Nails of the Cross.
La vremea respectivă, oamenii de știință au respins teoria regizorului, negând că acele cuie găsite de Jacobovici sunt aceleași cu cele din peștera de la Ierusalim, locul unde se spune că a fost îngropat Iisus.
Acum însă, un nou studiu a ajuns la concluzia că acele cuie sunt aceleași și că cel mai probabil ele au și fost folosite pentru răstignirea cuiva.
Aryeh Shimron este cercetătorul care a scos la iveală acest lucru și spune că a ajuns la această concluzie după ce a comparat materialul cuielor cu cel din mormântul lui Iisus. Mai mult decât atât, el susține că acest lucru este clar și datorită faptului că structra peșterilor diferă, în funcție de topografie, compoziția solului din zonă, microclimatul și vegetația vecină. În consecință, peșterile au proprietăți fizice și chimice distincte.
"Analiza noastră demonstrează în mod clar și fără echivoc că aceste materiale sunt identice din punct de vedere chimic și fizic cu cele care, de-a lungul secolelor, s-au găsit în cuiele folosite pentru răstignire", a completat Shimron.
Israel Antiquities Authority susține că studiul este cel puțin interesant și că le dă de gândit: "Cu toate acestea, nu a fost dovedită o legătură directă cu această peșteră."