Antena Căutare

Cea mai bună cafea boabe

Sunt tot felul de legende care fac referire la apariția cafelei, însă nimeni nu a reușit să concretizeze când anume și în ce mod a apărut cafeaua

Începuturile cafelei boabe

Sunt tot felul de legende care fac referire la apariția cafelei, însă nimeni nu a reușit să concretizeze când anume și în ce mod a apărut cafeaua, deși se vorbește despre faptul că bobul de cafea, acea fasole verde crescută în niște copaci mici de altfel, își făcea simțită prezența în Etiopia.

Cea mai cunoscută poveste despre cafeaua boabe, ne face cunoștință cu un păstor de capre pe nume Kaldi. Acesta într-o zi a observat că după ce au mâncat niște fructe asemănătoare cireșelor roșii, caprele lui aveau multă energie și nu mai reușeau să doarmă peste noapte.

Descoperirile lui au ajuns la urechile unui stareț de mănăstire, din curiozitate acesta a băut un fel de băutură realizată din boabele verzi și i-a dat dreptate păstorului cu privire la faptul că după ce a savurat băutura nu a mai reușit să se odihnească având o energie neîntâlnită.

Călătoria

Cafeaua boabe a devenit un explorator încă din timpurile de mult trecute, precum Ferdinand Magellan care a făcut înconjurul lumii în 1519. După ce a cucerit teritorii străine, cafeaua a început să devină un punct forte al economiei în trecut, dar chiar și în prezent. Comerțul cu cafea se află pe locul al doilea în lume, după petrol.

Popularitatea cafelei boabe s-a răspândit în întreaga lume, din Etiopia în Orientul Mijlociu, Asia și Europa au făcut cunoștință cu bobul de cafea datorită călătorilor și a comercianților.

De la boabe la băutură

Pănâ a ajunge să fie servită de noi, cafeaua este cultivată și prăjită cu delicatețe. Bineînțeles fiecare tip de cafea boabe, este special în felul lui, datorită modurilor de prăjire, aromei și gustului, chiar si texturii acestora.

Cea mai mare plantație de cafea se află în Brazilia, aceasta producând de exemplu în anul 2005, 2.179.270 tone de boabe de cafea verde, desigur o mare parte din cantitatea cultivată fiind consumată în America de Sud.

Cea mai bună

Literalmente există mii de opțiuni cu privire la alegerea boabelor de cafea. O persoană de rând nu va ști niciodată cum să aleagă cea mai bună cafea boabe dintr-o multitudine de sortimente, de aceea există companii specializate pentru studiul celei mai bune cafele boabe, unele se axează pe cel mai bun mod de cultivare, de prăjire, altele pe modul de etichetare, de prezentare și lista poate continua.

Cafeaua arabica

Se spune că cea mai bună cafea boabe este cafeaua arabica, care mai poartă și denumirea de cafea de munte, descoperită în munții din Sud-Vestul Etiopiei, sau denumirea de cafea araba.

Cafeaua arabica cuprinde aproximativ 200 de specii, conține mai puțină cofeină și este apreciată datorită calităților sale aromatice și rafinamentului superior calitativ, având un gust de caramel, de asemenea este o plantă dificil de cultivat deoarece necesită o altitudine de 1000-2000 de metri. Poate tolera temperaturi scăzute, dar nu și înghețul, temperatura ei medie de dezvoltare este de 15-24 grade Celsius. Aceasta ocupă un procent de 75-80% din producția totală de cafea din lume.

Cele mai calitative plantații de cafea se află în Columbia, Guatemala, Costa Rica, Peninsula Arabică, Etiopia, Jamaica.

Columbia este considerată ca fiind un gigant al acestei afaceri cu cafea, ea furnizează 15 % din cafeaua din lume. E bine de știut că cea mai bună cafea arabica este cea mai renumită în Columbia.

De evitat

Există și o cafea desigur despre care se spune că este o cafea de calitate inferioară, cultivată pentru companiile care produc cafea instant sau alte amestecuri de produse, aceasta fiind cafeaua robusta.

Cafeaua robusta

În comparație cu cea arabică, cafeaua robusta conține mai multă cofeină. Ca valoare financiară pe piață, cafeaua robusta are un preț mult mai mic față de cafeaua arabica, deoarece este mult mai rezistentă la boli și produce un randament mai mare.

Alegerea celei mai bune cafea boabe

Este de preferat atunci când dorim să cumpărăm cafea boabe de bună calitate, să o alegem pe cea de origine unică, ce conține boabe dintr-o singură plantație. Fiecare cafea de origine unică are un gust aparte, o aromă diferită.

Se spune că cea mai scumpă cafea boabe provine dintr-o plantație de la Sfînta Elena, o insulă de pe coasta de vest a Africii, unde a fost exilat Napoleon Bonaparte.

Amestecurile de cafea de înaltă calitate sunt realizate pentru cel mai bun gust, de aceea de multe ori cafeaua cumpărată din supermarket-uri conține mai multe tipuri de boabe de cafea. Acestea sunt de regulă obținute din cafea arabica și robusta.

Textura colorata a boabelor de cafea este obținută prin metodele de prăjire, culoarea fiind diferită din cauza zaharurilor din interior care se caramelizează.

Motivul pentru care suntem îndrăgostiti de boabelor de cafea proaspete stă la baza gustului și aromei, ținând cont de faptul că un bob de cafea conține undeva la 800 de gusturi și arome volatile.

Arta de a produce cafea este evidențiată de metodele extragerii conținutului aflat în interiorul boabelor, a comorii acestora.

Concluzonăm faptul că oricare ar fi cea mai bună cafea boabe, măcinată, proaspătă și așa mai departe, omul preferă ce este pe gustul lui, astfel poate fi topul numărul unu o cafea foarte bună sau una foarte proastă. Acestă alegere o facem în funcție de ce cunoștiințe avem în domeniul cafelei, ce buget putem cheltui pentru achizitionarea unei cafele de calitate sau pur și simplu ce gusturi și miresme ne plac.

Cred că și de acum încolo, ani la rând se vor descoperi noi metode de cultivare și recoltarea a cafelei boabe, mult mai eficiente și mai practice însă care vor da mai multe roade, vor dezvolta gama largă de cafea.

Această plantă a făcut istorie și va continuă să facă și peste mii de ani, deoarece majoritatea oamenilor sunt fanii cafelei și vor duce tradiția mai departe, atât din postura de cultivator, cât și din postura de consumator.

Oricât de mult am încerca să definitivăm acest întreg și complex proces, cafeaua rămâne o enigmă și o piesă a puzzle-ului lumii, ea reprezintă stimulul fiecărei dimineți din viața unui om.

Elevul erou din Bacău a devenit component al lotului național al României pentru Olimpiada Internațională de Biologie!... Coșmarul unui soț. Când a văzut ce secrete se ascundeau în calculatorul nevestei sale, i-a cerut imediat divorțul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x