În 2010, fostul director al muzeului, Martin Roth, se lăuda că Grünes Gewände din Dresda era „la fel de sigur ca Fort Knox”, dotat cu sisteme de securitate „invizibile”. Cu toate acestea, câțiva hoți au reușit să plece cu bijuterii și diamante în valoare de un miliard de euro, iar poliția a numit acest jaf „cel mai mare furt de artă din istoria postbelică”.
Potrivit anchetatorilor, un transformator electric a fost distrus în apropierea muzeului, luni, în jurul orei 5:00, pentru a se dezactiva alarmele. Hoţii au pătruns apoi printr-o fereastră a muzeului şi au furat bijuterii, diamante şi pietre preţioase. Deși poliția încă nu au confirmat valoarea monetară exactă, ministrul de interne, Roland Woeller, a descris comorile ca având „o valoare incomensurabilă”.
Michael Kretschmer, liderul Saxoniei, a spus: „Comorile pe care le găsești acolo, precum și în Palatul Reședinței, au fost colectate de oamenii din Saxonia de-a lungul mai multor secole și sunt comori greu câștigate. Nu puteți înțelege istoria țării noastre sau starea liberă a Saxoniei fără Vaultul Verde și colecțiile de artă din statul Saxonia”.
Hoții au scăpat cu ajutorul unei mașini, cu toate acestea, autoritățile speră că camerele de supraveghere le-ar fi captat, în ciuda defecțiunilor electrice. În jurul orei 5.00, pompierii locali au fost chemați să stingă o incendiu la un distribuitor de energie din apropiere.
Într-o declarație din această dimineață, 25 noiembrie, poliția a spus că nu au identificat încă identifice un făptuitor, „și nici nu am făcut arestări”. Dacă valoarea estimată de un miliard de euro este adevărată, acesta ar fi cu ușurință cel mai mare furt de artă din istorie, depășind cu mult raidul de 500 de milioane de dolari la Muzeul Gardner din Boston în urmă cu aproape 30 de ani.
Comorile păstrate în Green Vault includ o figură de 3.8 cm a unui maur împânzit cu smaralde, precum și un safir de 648 de carate - un cadou regal al țarului rus Petru cel Mare.