Live acumChefi la cutite Sezonul 9
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

Române, în an Centenar, hai să vezi cum arătau cei care au înfăptuit Marea Unire! Fotografii rare cu familia regală a României, expuse la Muzeul Cotroceni

Vernisajul expoziţiei "Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari", proiect care a deschis Anul Centenarului la Muzeul Naţional Cotroceni şi care acum este prezentat într-o formă nouă, îmbogăţită, va avea loc pe 28 noiembrie.

Vernisajul expoziţiei "Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari", proiect care a deschis Anul Centenarului la Muzeul Naţional Cotroceni şi care acum este prezentat într-o formă nouă, îmbogăţită, va avea loc pe 28 noiembrie, la ora 18.00, în Spaţiile medievale ale instituţiei.

Expoziţia, care rememorează cel mai important moment din istoria României moderne, a ajuns, pe parcursul anului 2018, la un public numeros şi eterogen, aceasta fiind itinerată atât în ţară (Braşov, Galaţi, Iaşi, Constanţa, Alba-Iulia, Râşnov, Tecuci), cât şi în străinătate (Chişinău, Riga, Vilnius, Istanbul, Baku, Roma). La finalul unui an de documentare minuţioasă şi dedicată, Muzeul Naţional Cotroceni oferă vizitatorilor un proiect expoziţional amplu şi oportunitatea de a admira numeroase mărturii ale vremii, prezentate pentru prima oară în acest spaţiu.

Proiectul "Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari" reuneşte, în imaginile şi obiectele expuse, ipostaze cruciale ale istoriei Marii Uniri, precum implicarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria în deciziile politice şi militare care au marcat încheierea războiului; familia regală Ferdinand şi Maria, atât în perioada cât se afla încă la Iaşi, cât şi după revenirea în Bucureşti; continuarea procesului de consolidare a Marii Uniri şi recunoaşterea ei pe plan internaţional; turneul în Transilvania (1919); vizitele din Bucovina şi Basarabia (1920); consfinţirea Marii Uniri odată cu încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria la Alba Iulia la 15 octombrie 1922.

Expoziţia va fi deschisă publicului, la Muzeul Naţional Cotroceni, în perioada 29 noiembrie 2018 - 27 ianuarie 2019.

Recomandari