Antena Căutare

Centenarul Marii Uniri. Povestea Tricolorului vechi de 100 de ani

Un steag tricolor realizat acum un secol stă mândru într-o biserică din comuna bistriţeană Şieu. A fost trimis de românii plecaţi peste Ocean, înainte de Marea Unire, drept cadou. Atunci, oamenii au plătit pentru el 200 de dolari, aproape patru salarii la vremea aceea.

Un steag tricolor realizat acum un secol stă mândru într-o biserică din comuna bistriţeană Şieu. A fost trimis de românii plecaţi peste Ocean, înainte de Marea Unire, drept cadou. Atunci, oamenii au plătit pentru el 200 de dolari, aproape patru salarii la vremea aceea.

Tricolorul este din mătase şi a avut stema regalităţii brodată cu fir de aur pe o parte, iar pe cealaltă parte - sfinţii Mihail şi Gavril. A fost ascuns, atenţie - aproape jumătate de secol în duşumeaua vechii biserici.

Păzind parcă altarul, steagul stă agăţat pe unul din pereţii bisericii pentru ca toţi credincioşii care îi trec pragul să îl admire. E din mătase, brodat cu fir de aur şi este de-o vârstă cu Marea Unire. Atunci când a fost donat bisericii de 12 români plecaţi la muncă în America.

Drapelul atunci când a fost adus a fost împodobit. Podoabele lui cele mai frumoase au fost că pe o parte a fost coroana regală. După aceea, pe partea cealaltă au fost doi arhangheli Mihail şi Gavril, hramul Bisericii din Şieu. 05.02

Istoria zbuciumată a României a lăsat urme şi asupra drapelului. Pentru a-l salva de la distrugere, preoţii l-au ascuns. A fost cel mai bine păzit secret al micii comunităţi.

În timpul ocupației maghiare, drapelul a fost ascuns

În timpul ocupaţiei maghiare între anii 1940-1944, drapelul a fost ascuns, împăturit într-o cutie metalică şi ascuns în biserica veche. Acolo a stat mai multă vreme , apoi a fost scos iaraşi la lumină după terminarea Războiului al Doilea Mondial , apoi iaraşi în 1947 odată cu abolirea Monarhiei şi declararea ţării noastre ca Republică , iarăşi a fost ascuns de români. 06.00

Aurel Câmpean are 82 de ani şi ştie povestea tricolorului chiar de la bunicul său. Care, împreună cu alţii, au confecţionat steagul acum 100 de ani.

\De-abia după Revoluţie, tricolorul a fost scos la lumină. Însă fără coroană regală şi fără sfinţii arhangheli. De atunci, sute de oameni vin să-l admire, an de an, la Biserica din Şieu.

Un veac de la Unire, prin ochii unor copii! Sute de elevi din toată țara au marcat Marea Unire prin momente emoționante... Mihai Voropchievici face analiza numerologică a datei de naștere a României: Ne-am schimbat cifra de destin...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x