Live acumPoftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin!
Prime Time 20:00Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin!

I-au sudat pe cap o cușcă neagră celei care a făcut posibilă Unirea! Nu se știe când o vor ”elibera”

La 160 de ani de la Unirea Principatelor, autoritățile din Tecuci, județul Galați, au luat decizia de a suda o cușcă metalică de culoare neagră pe bustul Cocuței Conachi-Vogoride, aflat în Parcul Central. Femeia citise scrisorile soțului ei, Nicolae Vogoride, și reușise, astfel, să dejoace planurile anti-unioniștilor din 1859. Nu se știe data când statuia va putea fi redezvelită, autoritățile vorbind despre ”bariere administrative”

La 160 de ani de la Unirea Principatelor, autoritățile din Tecuci, județul Galați, au luat decizia de a suda o cușcă metalică de culoare neagră pe bustul Cocuței Conachi-Vogoride, aflat în Parcul Central. Femeia citise scrisorile soțului ei, Nicolae Vogoride, și reușise, astfel, să dejoace planurile anti-unioniștilor din 1859. Nu se știe data când statuia va putea fi redezvelită, autoritățile vorbind despre ”bariere administrative”

Deși pare greu de crezut, la 160 de ani de la celebrarea Unirii Principatelor, bustul uneia dintre cele care au participat activ la făurirea mărețului act, Cocuța Conachi-Vogoride, a primit o cușcă neagră. Statuia se află în Parcul Central din Tecuci, județul Galați, și nu se știe când va putea fi ”redezvelită”, autoritățile vorbind despre ”bariere administrative”.

Cocuța Conachi-Vogoride a avut patru copii cu Nicolae Vogoride și alți cinci cu Emmanuele Ruspoli

Ecaterina ”Cocuța” Conachi (1828 - 1870), fiica marelui boier și scriitor Costache Conachi, s-a căsătorit, obligată de către tatăl ei, la doar 17 ani, cu Nicolae Vogoride (1820 - 1863), fiul fostului caimacan al Moldovei, Ștefan Vogoride. Îi devine amantă lui Alexandru Ioan Cuza, cel care este avansat, rapid, în diverse grade ofițerești, ajungând de la sublocotenent la maior în doar 45 de zile!!! Nicoale Vogoride, anti-unionist convins, încearcă, în 1857, să fraudeze alegerile din Moldova, făcând o înțelegere atât cu Poarta Otomană, cât și cu Imperiul Habsburgic, spre a putea accede ca Domn. Cocuța Conachi-Vogoride îi violează, însă, corespondența și află despre complotul pregătit. Scrisorile lui Nicolae Vogoride sunt trimise de către Cocuța fratelui ei vitreg, Costache Conachi, care, la rândul său, le dă, spre publicare, cotidianului ”L'Etoile d'Orient” (”Steaua Orientului”), ce apărea la Bruxelles.

Primarul Tecuciului dezvelește statuia, în toamna lui 2018

Urmare a scandalului apărut, Nicolae Vogoride este demis de către Poarta Otomană, iar turcii sunt obligați să-și schimbe politica aferentă față de Principatele Române. Concret, Cocuța Conachi-Vogoride are un rol esențial în făurirea actului de la 1859. Se separă, la scurt timp după aceasta de soțul ei, se recăsătorește cu principele italian Emmanuele Ruspoli, un apropiat al regelui Vittorio Emanuele II și moare, la Genova. Rămășițele sale sunt înhumate la biserica din Țigănești (județul Galați), de unde era de loc.

Ianuarie 2019. 160 de ani de la ”Unirea Mică”. Așa arată bustul Cocuței Conachi-Vogoride

Peste ani, autoritățile decis să-i omagieze memoria. În Parcul Central din Tecuci, localitate apropiată de locul său de naștere, este dezvelit, în octombrie 2018, un bust al Cocuței Conachi-Vogoride, cu ocazia unui simpozion organizat în orașul lui Calistrat Hogaș, în timpul căruia se vorbește despre rolul esențial avut de femeie în actul Unirii de la 1859. Primarul Cătălin Hurdubae dezvelește bustul în Parcul ”Alexandru Ioan Cuza”, ”pregătindu-l” pentru celebrarea din ianuarie 2019, la împlinirea a 160 de ani. Numai că, atunci, statuie primește...o cușcă neagră, sudată, iar bustul Cocuței Conachi-Vogoride este...ascuns. Mai rămâne la vedere doar placa ce amintește de eroina unionistă. ”Este vorba despre proceduri administrative”, spun autoritățile, dar nimic nu este concret. ”A fost un eveniment atunci, inițiatorii au dorit să inaugureze statuia, însă, apoi, am primit un avertisment de la Direcția de Cultură și am acoperit-o”, spune Daniela Ignat, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Tecuci. Nimeni nu poate preciza când Cocuța Conachi-Vogoride va putea scăpa de mască...

Surse: ”Doamne și Domnițe, Jupânițe și Amante ale Domnitorilor Români”, Cornel Bîrsan, ”Libertatea”. Credit foto: ziarultecucean.com, Libertatea

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro