Alexandru Ioan Cuza iubea femeile, pierdea totul la pariuri și era mare consumator de cafea! Ce vicii avea marele domnitor

 
+3 click pentru
galerie

Despre Alexandru Ioan Cuza s-au scris multe, dar istoria l-a consemnat cel mai adesea ca fiind făuritorul Micii Uniri, dar și cel care a pus bazele modernității în cele două principate române. Totuși, în spatele unui domnitor puternic era, de fapt, un bărbat măcinat de vicii.

Era în data de 5 și respectiv 24 ianuarie 1859 atunci când, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Țării Românești, Marile Puteri europene au fost nevoite să recunoască ceea ce se tocmai împlinise: o unire a Principatelor Române.

Totuși, dincolo de numeroase sale merite ca domnitor și întemeietor de unitate națională, Alexandru Ioan Cuza pare să fi fost un bărbat plin de vicii, cel mai mare fiind acela că iubea femeile și era un mare aventurier. Frecventa des bordelurile bucureștene. Mergea însoțit de Mihail Kogălniceanu, un alt admirator al sexului frumos, care era și păstrătorul unui carnet cu însemnări speciale despre calitățile și impresiile diferitelor domnițe întâlnite prin bordeluri.

Cuza avea un responsabil care îi căuta și îi aducea femei frumoase

“Liebrecht era unul din confidenții lui Alexandru Ioan Cuza. Între altele, avea misiunea de a găsi femei pentru distracțiile lui Cuza.

Era un timp când le cam isprăvise, dar un dibaci agent de poliție i-a spus că a mai descoperit una. Liebrecht s'a dus la Cuza și i-a spus:

- Am mai găsit una, Măria Ta.

- S'o aduci măi parșivule... tu-te în mamă” (Revista Generală Ilustrată, 1929)

Ce vicii mai avea domnitorul Alexandru Ioan Cuza?

Pe lângă faptul că era adeptul aventurilor amoroase, Alexandru Ioan Cuza era un mare consumator de cafea și un fumător înrăit.

De altfel, cauza gravelor sale maladii de plămâni şi de inimă, care i-au adus şi moartea prematură, se găseşte în excesul de tutun, de cafea neagră şi în nopţile pierdute la cărţi, vicii pe care le-a avut mult timp.

Cuceritor când vroia și mare iubitor de femei, prietenos cu cei de aproape, lua parte la mai toate petrecerile, unele dintre ele destul de scandaloase pentru cei care ţineau la buna lor faimă. După obiceiul deprins de la Paris, unde fusese lăsat fără nici un control în timpul vârstei critice, Alexandru Ioan Cuza îşi petrecea multe nopţi cu prieteni uşuratici, care speculau firea nepăsătoare, gata sa le împartă tot ce avea, şi să le mai rămână şi dator. Pătimaş la jocul de cărţi, Alexandru Ioan Cuza şi-a pierdut, mai târziu, multe proprietăţi moştenite de la părinţi (Sursa: istoriiregasite.wordpress.com)

Ce atitudine avea soția sa, Doamna Elena?

Deși domnitorul era căsătorit cu Elena Rosetti, fidelitatea era o adevărată provocare. Relația celor doi s-a răcit fiindcă Elena Doamna nu putea să-i ofere moștenitori. Totuși, aceasta i-a iertat numeroasele infidelități și a continuat să îi fie alături, indiferent cât de multe suferințe era nevoită să îndure. 

Ba mai mult decât atât, după ce Alexandru Ioan Cuza a făcut doi copii cu amanta sa cea mai iubită, Maria Obrenovici, Doamna Elena a decis să îi crească pe cei mici cât poate de bine. Promisiune pe care și-a ținut-o, până la moartea tragică a celor doi fii ai domnitorului (unul s-a sinucis, iar altul a fost răpus de o boală la vârstă fragedă).

 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe