Ghidul Michelin a anunţat recent că scoate la concurs un post de inspector pentru restaurantele din oraşul New York. Detalii insolite despre acest loc de muncă, despre care pasionaţii de gastronomie spun că reprezintă ”cel mai bun job din lume”, au fost dezvăluite, vineri, într-un articol publicat pe site-ul CNN.com.
”V-aţi întrebat vreodată cum e să fii inspector de restaurante pentru Ghidul Michelin? Să mănânci în unele dintre cele mai bune restaurante din lume nu pare să fie un loc de muncă prea dificil. Mulţi ar putea să îşi imagineze munţi de cavier, sticle de vin din soiuri alese şi fafurii cu brânzeturi gustoase. Însă jobul de inspector Michelin înseamnă mult mai mult decât să primeşti pe gratis platouri cu foie gras”, afirmă autoarea acestui articol, jurnalista Kate Springer.
Lansat în anul 1900 ca un ghid de călătorie util pentru primii posesori de automobile din lume, Ghidul Michelin a evoluat de-a lungul deceniilor şi a devenit o autoritate internaţională pentru toate compartimentele artei gastronomice. Compania a anunţat recent că scoate la concurs un post de inspector pentru restaurantele din New York.
Pentru a afla cerinţele asociate acestui loc de muncă, CNN a stat de vorbă cu Rebecca Burr, editorul Ghidului Michelin pentru Marea Britanie şi Irlanda, care a lucrat ca inspector timp de 12 ani înainte de a obţine jobul ei actual.
După ce a petrecut aproape două decenii lucrând pentru Michelin, Rebecca Burr oferă cititorilor o serie de detalii inedite despre acest loc de muncă ”misterios”.
Combinaţia ideală
Născută în Marea Britanie, Rebecca Burr a urmat cursurile unei şcoli culinare şi a lucrat ca maestru bucătar timp de nouă ani. În 1998, a văzut un anunţ de angajare publicat într-o revistă cu specific gastronomic prin care o companie căuta un inspector de restaurante. Rebecca Burr a aplicat pentru acel post şi, spre surprinderea ei, a obţinut jobul.
A urmat un program de specializare de şase luni, în care Rebecca Burr a învăţat secretele acestei meserii de la câţiva inspectori cu experienţă. Inspectorii îşi fac rezervări într-o manieră anonimă, îşi achită singuri nota de plată, scriu recenzii aprofundate după ce pleacă din restaurante, monitorizează ştirile despre restaurante, fac fotografii ale preparatelor care le sunt aduse la masă şi vizitează acelaşi restaurant de câte ori au nevoie pentru a-şi verifica opiniile.
Acest job nu este pentru persoanele care preferă să lucreze de acasă: inspectorii Michelin iau masa la restaurant de cel puţin 275 de ori într-un an şi călătoresc în afara oraşului lor de reşedinţă trei săptămâni în fiecare lună.
”Am înţeles foarte repede că Michelin era o companie foarte serioasă. Nu mi-am imaginat însă niciodată volumul de muncă depus de angajaţii firmei şi care se regăseşte apoi în paginile ghidului”, spune Rebecca Burr.
Cei mai mulţi dintre inspectori au în spate o pregătire de cel puţin 10 ani în industria hotelieră sau culinară, deşi Rebecca Burr spune că speră să construiască o echipă alcătuită din angajaţi cu pregătiri profesionale complementare.
”Candidatul ideal este de preferat maestru bucătar, dar avem în echipa noastră şi câţiva manageri, câteva persoane care s-au concentrat pe industria vinului. Avem nevoie de o apreciere globală a tuturor elementelor de care este nevoie pentru a conduce un restaurant”, spune ea.
Pe drum
Viaţa unui inspector Michelin impune călătorii non-stop pentru a fi la curent cu restaurantele deschise recent şi cu proiectele tot mai ample ale companiei.
”Tocmai m-am întors din Hong Kong şi Singapore, iar acum sunt din nou în Marea Britanie. Am colegi care lucrează în Scandinavia, care supraveghează ceea ce se întâmplă în principalele oraşe din Europa”, spune Rebecca Burr.
Echipa ei are capacitatea de a se deplasa şi de ajunge oriunde şi oricând, dar, cel mai important, aceste experienţe culinare din jurul lumii oferă informaţii valoroase.
”Vrem ca inspectorii noştri să acumuleze cunoştinţe şi experienţă. Ei se bazează pe experienţele lor din timpul vizitelor trecute şi îşi dezvoltă o serie de puncte de referinţă”, spune intervievata CNN.
Însă călătoriile în interes de serviciu nu sunt întotdeauna la fel de spectaculoase pe cât par.
”Trebuie să fii pregătit să mergi într-un pub dintr-o regiune rurală şi să iei masa singur. În Hong Kong, în miezul verii, când acolo aerul este foarte umed, trebuie să te deplasezi pe distanţe mari pentru a ajunge la hoteluri de lux, mănânci atât lunch-ul, cât şi prânzul - aceste călătorii pot fi foarte obositoare”, a dezvăluit Rebecca Burr.
O viaţă învăluită în mister
Anonimatul este crucial pentru reputaţia de publicaţie independentă de care se bucură Ghidul Michelin, aşadar inspectorii companiei trebuie să îşi ascundă identităţile reale.
”Dacă vă imaginaţi agenţi 007 care se deghizează şi folosesc pseudonime, nu sunteţi prea departe de adevăr”, afirmă autoarea acestui articol.
Deşi inspectorii Michelin au dreptul de a dezvălui rudelor şi prietenilor apropiaţi natura jobului pe care îl fac, ei fac de obicei rezervări la hoteluri şi restaurante sub pseudonim.
”Restaurantele au un sistem care salvează numerele de telefon, e-mailurile şi numele, aşadar trebuie să găseşti metode pentru a trece nedetectat. Atunci când ai epuizat toate numele rudelor şi prietenilor, trebuie să dai dovadă de creativitate”, spune Rebecca Burr, referindu-se la utilizarea de pseudonime.
Cea mai obişnuită eroare? Să îţi uiţi identitatea secretă
”Un coleg de-al meu a coborât în holul unui hotel, iar recepţionistul i-a spus: «Bună seara, domnule Jones». Iar el a trecut pe lângă recepţie fără să reacţioneze”, a dezvăluit Rebecca Burr.
Ea spune, de asemenea, că îşi schimbă aspectul fizic cu regularitate, în special coafura şi ţinutele vestimentare.
”Personal, încă nu am ajuns să intru într-un restaurant purtând un pardesiu lung şi o perucă blondă sau ceva de acest fel... dar cunosc câţiva inspectori care s-au deghizat”, a explicat ea.
Desigur, dacă este descoperită - ceea ce se poate întâmpla uneori -, nu este sfârşitul lumii.
”În definitiv, chefii sunt profesionişti, aşadar nu schimbă lucrurile prea mult. Ei vor să fie pe placul tuturor - nu doar pe placul inspectorului”, a adăugat Rebecca Burr.
Horoscopul zilei de 20 iunie! Nativii din zodia Berbec sunt de apreciat astăzi... NASA a făcut un anunț oficial: „Putem pleca de pe PĂMÂNT”. Au fost descoperite zece planete pe care omenirea s-ar putea ...