Antena Căutare

Cum a făcut Nicolae Ceaușescu rost de diplome de Bacalaureat și de licență: a devenit „intelectual” peste noapte

Potrivit CV-ul oficial care circula în anii comunismului, fostul dictator, Nicolae Ceaușescu, avea diplomă de Bacalaureat și era licențiat și în științe economice. Ceaușescu a devenit „intelectual” mai târziu decât soția sa, Elena Ceaușescu, dar interesant e modul în care fostul lider comunist a intrat în posesia diplomelor.

Potrivit CV-ul oficial care circula în anii comunismului, fostul dictator, Nicolae Ceaușescu, avea diplomă de Bacalaureat și era licențiat și în științe economice. Ceaușescu a devenit „intelectual” mai târziu decât soția sa, Elena Ceaușescu, dar interesant e modul în care fostul lider comunist a intrat în posesia diplomelor.

Cei care l-au cunoscut pe Nicolae Ceaușescu susțineau că acesta avea dorință de a învăța, doar că nu era foarte pregătit intelectual în acest sens. Chiar și așa, în portofoliul fostului dictator figurau o diplomă de Bacalaureat și o licență în științe economice. Cum le-a obținut, e partea a doua a poveștii.

Din 1957, a devenit obligatoriu învățământul de șapte clase. Dar mulți lideri ai Partidului Comunist din acea vreme nici măcar nu terminaseră patru clase. Ceea ce i-a pus în inferioritate față de clasa muncitoare. Și asta nu dădea bine.

Cum a făcut Nicolae Ceaușescu rost de diplome de Bacalaureat și de licență: a devenit „intelectual” peste noapte

Cum și-a obținut Nicolae Ceaușescu diplomele

Pentru a nu rămâne în urmă, mai-marii PCR și-au angajat profesorii din licee și facultăți, cu care făceau diverse cursuri private chiar în sediul CC. Dar unii nu au reușit să promoveze nici așa. Greu se lega ceva de ei și prindeau extrem de încet.

Așa că s-a găsit o soluție: pentru activiştii trecuţi de 40 de ani s-a decis scutirea de „completarea” studiilor. Dacă lucrează bine unde i-a trimis partidul, la ce mai trebuie diplomă? – ar fi spus la acea vreme Gheorghe Gheorghiu Dej.

Așa s-a înâmplat și cu Ceaușescu. În 1966, el a primit o diplomă de Bacalaureat, drept mulțumire pentru activismul lui. Reieșea de acolo că Nicolae Ceaușescu a absolvit Şcoala Medie nr. 10 „Zoia Kosmodemianskaia”, care în prezent e Şcoala Centrală din Bucureşti. La nici o lună distanță, fostul dictator a primit și diploma de licență, una în domeniul științelor economice.

Era semnată de rectorul Institutului de Ştiinţe Economice „V.I. Lenin”, adică Academia de Ştiinţe Economice de astăzi.

Cei care au verificat în vremurile noastre prin arhive, au putut observa că informațiile sunt puține, ceea ce indică faptul că Ceaușescu nu prea a avut nicio legătură cu instituțiile de învățământ care i-au acordat diplome.

Se pare că Ceauşescu a primit diplomele de absolvent de liceu şi învăţământ superior de la Ştefan Bălan, care era, în acea vreme, chiar ministru al Învăţământului.

Au furat-o pe Marilyn Monroe! Martorii descriu scene demne de filme: „A venit noaptea, cu un fierăstrău”... Gabriela a devenit mamă, pentru prima oară, la 42 de ani! Ioana Maria a venit pe lume printr-un miracol al medicinei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x