Oul este un aliment bogat în proteine de înaltă calitate, astfel încât contribuie la saţietate şi nu mai este nevoie de ingerarea de calorii.
Acest aliment conţine nutrienţi precum vitamina D, vitamina B12, acid folic şi seleniu, care sunt asociate cu prevenirea unor condiţii cronice ce pot provoca boli cardiace sau creşterea presiunii arteriale şi deteriorare cognitivă.
Citește și: Cele mai bune alimente pentru a îmbunătăți memoria și concentrarea
Cum deosebești ouăle proaspete de cele învechite
Când spargi un ou, uită-te la gălbenuș. Dacă este situat în mijloc albușului, care este clar și are textură gelatinoasă, înseamnă că alimentul este proaspăt. Dacă partea transparentă a oului nu are margini clare și pare să fie mai lichidă, atunci este un semn că ai de-a face cu un aliment stricat.
Iată un alt mod de a identifica dacă oul poate fi consumat: pune un ou crud (în coajă) în apă. Dacă rămâne pe fundul vasului, poți să-l gătești fără probleme. Dacă acesta se ridică și una dintre părțile cojii nu mai este acoperită de apă, înseamnă că oul nu este atât de proaspăt, dar totuși comestibil. Dacă stă la suprafața apei, atunci indicat este să-l arunci.
Citește și: Inka și Neele Hoeper, gemenele care fac furori cu frumusețea lor. Cu ce se ocupă tinerele
Cum se păstrează ouăle la frigider
Ouăle au un termen de valabilitate mic comparativ cu alte alimente, dar acesta se poate modifica în funcție de condițiile de păstrare.
Cel mai important aspect este data de expirare, adică data de la care producătorul nu mai garantează pentru prospețimea ouălor. În general medicii recomandă să consumăm un ou în cel mult trei săptămâni, fie că este de țară sau luat din comerț.
Ouăle se păstrează în frigider, iar cea mai indicată temperatură de păstrare este de sub 20 de grade Celsius. Doar așa oul va rămâne proaspăt și sănătos pentru organismul uman.