Într-o lume în care se contaface orice, nici ceasurile nu au scăpat bineînţeles. Pe internet, prin magazine de cartier, peste tot e plin de anunţuri ademenitoare care ne oferă ceasuri "originale" la preţuri mici. Însă nu vreţi să luaţi ţeapă, nu? Pentru asta trebuie să ştiţi câteva diferenţe între un ceas original şi unul fake.
Putem deosebi un ceas original de unul fake după analizarea unor detalii precum culoarea, forma şi mărimea cutiei, detalii de design, de analiză a materialelor şi nu numai.
Câteva indicii ne vor ajută să nu ne lăsăm păcăliţi.
Pe siteul producătorului vom găsi informaţii detaliate despre ceas pe care, le citindu-le cu atenţie, vom putea şti ce vrem să cumpărăm. Marcajul cadranelor şi al indecşilor, calitatea materialelor şi curelei sunt indicii care dau uşor de gol o replică.
- O prima privire atentă trebuie să fie îndreptată spre calitatea curelelor. Un ceas original va avea în dotare o curea de piele sau metalică de o calitate ireproşabilă. Un “fake” vine la vânzare cu mici defecte de fabricaţie, ce pot fi observate cu un pic de atenţie.
- De asemenea, şi materialele preţioase sau semipreţioase cu care e dotat un ceas de lux poate fi un punct de reper. Diferenţa dintre argint şi tinichea poate fi observată destul de uşor.
- Nu în ultimul rând ne vom informa înainte de a comandă/cumpără un ceas cu privire la distribuitor, dacă este sau nu agreat de producător.
- Informaţiile ceasurilor originale de pe spatele acestora sunt gravate (cu o gravură de calitate) şi nu vopsite, geamul este din cristal safir şi nu din sticlă. Orice abatere înseamnă, cel mai probabil, un fals. Dacă defectele nu sunt atât de evidente încât să poată fi observate cu ochiul liber, o comparaţie directă cu un original sigur ar trebui să rezolve dilema.
- De multe ori, dincolo de indicat ora, ceasurile false nu sunt capabile de a reproduce şi celelalte funcţii ale modelelor originale. În mod evident atunci când unul dintre butoane nu acţionează funcţia corespondenţă cărţii tehnice, vorbim de un fals.
- Dacă aţi cumpărat un ceas şi nu sunteţi siguri 100% că e original sau un “fake” urmăriţi-i câteva zile performanţele. Mecanismele chinezeşti folosite pentru indicarea orei nu sunt tocmai precise. Un original nu rămâne în urmă, aşa că profitaţi de timpul în care îl puteţi returna şi nu ezitaţi!
- Nu trebuie să va lăsaţi păcăliţi de documentele ce însoţesc replicile. Producătorii care pot imită un ceas original pot copia şi câteva certificate de garanţie.
- Preţul constituie un element important în stabilirea autenticităţii unui ceas. Un ceas listat de producător la 1000 de euro poate beneficia, la un moment dat, de un preţ excepţional de 500 de euro. Dacă vânzătorul vi-l oferă la 100 de euro treaba e clară: “ceasul original ieftin” nu e varitabil, scrie ora-exacta.eu.
Pentru clienţii care se lasă ademeniţi de un preţ accesibil, ar trebui să ştie că investiţia nu merită: un fake se va deteriora în cel mai scurt timp, din cauza calităţii inferioare a materialelor din care a fost produs: de la carcasa, curea şi până la mecanism.