Antena Căutare

Cum era sa declanseze generalul Wesley Clark Al Treilea Razboi Mondial!

Wesley Clark, proaspatul consilier pe probleme economice al premierului Ponta, a comandat trupele NATO in Kosovo in 1999 si a fost la un pas sa declanseze Al Treilea Razboi Mondial cand a ordonat trupelor britanice sa atace fortele ruse care deja patrunsesera in provincia sarba cu populatie majoritar albaneza.

Generalul american in rezerva Wesley Clark, fost comandant NATO si candidat la Casa Alba in 2004, a devenit de aseara consilierul premierului Victor Ponta. Clark este insa mult mai cunoscut pentru cariera sa militara, perioada cand a condus fortele NATO din Europa fiind cea mai tumultoasa. Iar actiunile si ordinele sale din Kosovo raman cele mai controversate.

Pe 12 iunie 1999 omenirea a fost foarte aproape de Al Treilea Razboi Mondial. In urma ratificarii pe 10 iunie a Acordului de Pace intre NATO si Iugoslavia, trupele federale iugoslave au inceput retragerea din Kosovo, in locul lor urmand sa patrunda trupe ale Aliantei Nord-Atlantice. Rusia si-a anuntat si ea participarea, dar a cerut o zona independenta de ocupatie si a refuzat categoric sa-si puna soldatii sub comanda occidentala.

In dimineata zilei de 12 iunie rusii au reusit o lovitura magistrala. 200 de parasutisti aflati in Bosnia au trecut prin Serbia si au ocupat aeroportul international din Pristina inainte de sosirea britanicilor, care urmau sa preia controlul asupra acestui punct strategic din Kosovo. Atunci, comandantul fortelor NATO in Europa, generalul Wesley Clark, a ordonat celor 500 de parasutisti britanici si francezi sa-i atace pe rusi si sa preia controlul asupra aeroportului!

Comandantul fortelor aeropurtate britanice, capitanul James Blunt, care ulterior va avea o cariera de succes in muzica, a refuzat sa execute ordinul si a cerut sprijin generalului englez Mike Jackson, caruia i se subordona direct si care a fost de acord cu Blunt. Jackson a refuzat si el sa dea curs ordinului si intr-o discutie telefonica i-a spus lui Clark: “Nu o sa pornesc Al Treilea Razboi Mondial pentru tine”.

Ca raspuns la aceasta situatie de criza, Rusia si-a pus in alarma mai multe unitati si a pregatit avioane de transport pentru a-si trimite parasutistii la Pristina. Wesley Clark a raspuns cu noi ordine agresive, cerandu-le britanicilor sa se pregateasca pentru un atac cu blindatele pentru a bloca pista aeroportului kosovar si le-a solicitat americanilor sa sprijine atacul cu elicopterele de asalt! Nici aceste ordine nu au fost executate si acum si-au intrat in rol politicienii, care au facut presiuni asupra Romaniei, Ungariei si Bulgariei pentru a nu acorda culoare de zbor avioanelor rusesti de transport.

Au urmat negocieri intense incheiate cu o aparenta victorie a rusilor, care si-au pastrat comanda si un sector independent de ocupatie la aeroportul din Pristina, dar pe termen lung interdictiile de zbor au ramas si ei nu si-au putut aduce mai multe trupe si astfel occidentalii s-au asigurat ca provincia Kosovo nu se va imparti in doua, intre NATO si Rusia.

Toate aceste ordine se pare ca i-au pecetluit soarta lui Wesley Clark. Peste o luna de la incident, in iulie 1999, a fost anuntat de secretarul american al apararii, William Cohen, l-a anuntat ca trebuie sa plece de la comanda in aprilie 2000. Clark a fost surprins, pentru ca se astepta sa ramana in post inca trei ani, dar si-a acceptat soarta si cariera lui de militar activ s-a incheiat mai repede ca de obicei.

Foto: wikipedia.org

Horoscop 6 iulie: Vezi ce iti rezerva astrele! ... Chinezii au construit o replica a Podului Londrei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x