Puțini consumatori știu cum să depozitezi ouăle fără să le spargi, susțin experții. Așa cum știu cei mai mulți consumatori, ouăle sunt vândute în magazine în cartoane speciale, în care sunt așezate pe rânduri.
Dar, de multe ori, după ce cumperi aceste cartoane de ouă, ajungi acasă și vezi că unele dintre ele deja s-au spart.
Un nou studiu a scos la iveală o metodă mult mai eficientă, care protejează ouăle mai bine, scrie Daily Mail.
Potrivit studiului, poziționarea ouălor cu vârful în sus, așa cum ne-am obișnuit, nu e indicată.
Cum să depozitezi ouăle fără să le spargi
Potrivit studiului care a investigat cum să depozitezi ouăle fără să le spargi, e indicat să le poziționezi pe o parte, pe orizontală, nu în sus, pe verticală.
Experimentele au fost realizate de experți din cadrul MIT, una dintre cele mai prestigioase universități din lume. Echipa de cercetare a demonstrat că ouăle crude au un risc mai mic să se spargă dacă sunt poziționate pe lateral.
Motivul din spatele acestui detaliu e simplu. „Ecuatorul” unui ou - adică porțiunea de mijloc - e mai rezistent la șocuri decât capetele unui ou.
Citește și: Cum se curăță ușor ouăle fierte. Trucul folosit de bucătari pentru a le decoji rapid
Ca urmare, experții sugerează ca acele cartoane de ouă să aibă un design diferit, în care ouăle să fie poziționate pe orizontală. Astfel, vor fi pierdute mult mai puțin ouă în transport.
Mai mult, dacă am ridica un ou pe orizontală din carton, ar exista un risc mai mic să se spargă chiar dacă ar fi să cadă direct pe podea.
„Ouăle sunt mai dure atunci când vorbim de ecuatorul lor,” au scris experții în studiul care a dezvăluit cum să depozitezi ouăle fără să le spargi. Cercetarea a fost publicată în jurnalul Communications Physics.
Experții au realizat mai multe teste în care ouăle au căzut de la diferite înălțimi, cu orientări diferite. Acestea erau: pe orizontală, în care punctul de impact era pe ecuator; pe verticală, în care ouăle cădeau pe vârf și pe verticală, cu ouăle căzând pe fund.
Experții au testat 180 de ouă în total, câte 60 pentru fiecare înălțime, de la 8, 9 și 10 milimetri.
Ouăle poziționate pe verticală sunt mai rezistente în timpul transportului
Per total, experții au descoperit că exista „o scădere semnificativă din punct de vedere statistic” a riscului spargerii unui ou atunci când era poziționat pe orizontală, în comparație cu o poziție verticală.
Experții au considerat orice fractură în coajă drept o spargere, în contextul acestui studiu.
Citește și: De ce ouăle fierte au gălbenușul verde la exterior? Răspunsul la care nu te-ai fi așteptat
În medie, ouăle care au căzut pe verticală s-au spart la înălțimi mai mici (medie de 8.66 milimetri) decât cele pe orizontală (8.9 milimetri). Deși diferența pare mică, e relevantă din punct de vedere statistic.
Peste 50% din ouăle pe verticală care au căzut de la 8 milimetri s-au spart. Nu a fost descoperită nicio diferență statistică între vârf și fund. În același timp, mai puțin de 10% dintre ouăle pe orizontală s-au spart de la aceeași înălțime.
Casa unde a copilărit Arsenie Boca, scoasă la vânzare. Suma cerută pentru proprietatea care se vinde alături de 8 hectar... Modelul AI care poate prezice „vârsta biologică” dintr-un singur selfie. Cum poate fi folosit pentru a depista cancerul...