Antena Căutare

De ce avem déjà vu. Explicația științifică logică

Sentimentul de déjà vu este des întâlnit și nu există persoană care să nu-l fi avut până acum. Apare brusc, într-un mod ciudat, și oferă senzația că ai mai făcut un lucru, ai mai văzut un detaliu sau ai mai auzit ceva anume.

Sentimentul de déjà vu este des întâlnit și nu există persoană care să nu-l fi avut până acum. Apare brusc, într-un mod ciudat, și oferă senzația că ai mai făcut un lucru, ai mai văzut un detaliu sau ai mai auzit ceva anume.

Explicația oferită de specialiști este că un déjà vu are de-a face cu memoria. Ca atunci când ai un cuvânt pe vârful limbii sau o idee în vârful minții, doar că nu îți este accesibilă în acel moment.

Nu putem să ne amintim în mod conștient de scenele anterioare, dar creierul nostru recunoaște asemănarea. Ipoteza mea e că déjà vu este o manifestare particulară a familiarității. Ai cunoștință despre o situație, când crezi că nu ar trebui să o ai”, spune un psiholog american.

Senzațiile de déjà vu nu sunt anunțate de simptome și nu durează mai mult de 30 de secunde, fenomenul în sine este unul extrem de dificil de studiat. Unul dintre primii oameni de știință care a încercat o aprofundare a misteriosului sentiment a fost Sigmund Freud. Acesta a văzut în falsele amintiri un rezultat al reprimării inconștiente a memoriei de către creierul uman în fața unor experiențe traumatizante trăite la o vârstă fragedă.

O altă explicație este cea legată de procesele neurologice. Creierul care este asaltat zilnic de milioane de informații poate să nu se sincronizeze perfect atunci când este vorba de asimilarea acestora.

VIDEO VIRAL. Un URANGUTAN, surprins fumând o ţigară. Imaginile care fac înconjurul lumii!... Invenții care au schimbat lumea pentru totdeauna! Cum au văzut strămoșii viitorul înainte de vreme!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x