Încălzirea globală cauzează probleme la nivel mondial, dar puțini știu că acest fenomen îngrijorător poate explica de ce se strică mâncarea mai repede în ultimii ani.
Din cauza încălzirii globale, e mai ușor ca bacteriile și microbii să contamineze mâncarea, scrie Live Science.
Acest pericol nu e atât de discutat precum altele cauzate de schimbarea climei, dar poate afecta sute de milioane de persoane.
Contaminarea hranei pune în pericol viețile a sute de milioane de persoane, mai ales în țările calde.
De ce se strică mâncarea mai repede în ultimii ani
Din cauza acestor schimbări globale, bacteria Bacillus cereus are condiții mai bune să contamineze mâncarea care e depozitată după gătire. O femeie de 75 de ani din India, care mânca același fel de mâncare cu orez și linte de 50 de ani, în aceleași condiții, în urmă cu doar 5 ani a ajuns să vomite de „cel puțin 15 ori pe zi” din acest motiv.
La nivel mondial, experții trag un semnal de alarmă și explică de ce se strică mâncarea mai repede acum. Lanțul de aprovizionare e mai vulnerabil la stricarea produselor din cauza stricării accentuate de căldura ridicată, inundații și secete. Ca urmare, și riscul contaminării e ridicat.
Căldura extremă poate accelera stricarea hranei, pentru că permite multiplicarea mai rapidă a bacteriilor, susțin experții.
Citește și: Apa pe care o bem zi de zi conține microplastic. Metoda simplă prin care putem scăpa de el
Creșterea nivelului apei de la inundații severe poate contamina culturile, pe când umiditatea mai ridicată poate încuraja creșterea bacteriilor de salmonella pe salată, de exemplu, sau alte produse care se mănâncă crude.
Potrivit OMS, 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an din cauza bolilor transmise prin mâncare. În total, bacteriile din mâncare duc la 420.000 de decese anual. Copiii cu vârsta mai mică de 5 ani sunt în cel mai mare pericol. 1 din 125.000 de copii mor din cauza unor astfel de boli, care pot fi prevenite foarte ușor.
La încălzirea globală, pentru a explica de ce se strică mâncarea mai repede în ultimii ani, se adaugă li factori precum noile tehnici și produse folosite în agricultură. În plus, pentru că lanțul de aprovizionare e global acum, multe dintre aceste produse contaminate ajung peste tot în lume.
Încălzirea globală afectează și calitatea mâncării
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul eBiomedicine, pentru fiecare creștere de temperatură de 1 grad Celsius, riscul apariției salmonella și campylobacter crește cu 5%. Zonele din țările cu temperaturi ridicate sunt cu atât mai expuse la aceste riscuri.
În unele sate din India, de exemplu, temperaturile au crescut semnificativ în ultimul deceniu. Mulți oameni care erau obișnuiți să își prepare și consume hrana în același mod în care au făcut-o de secole întregi, fără probleme, s-au îmbolnăvit, uneori grav.
Citește și: De ce e bine să mănânci cartofi dulci cât mai des. Ce beneficii au
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Climatic Change, creșterea temperaturilor și schimbarea tiparelor de precipitații a dus la propagarea unor patogeni care afectează hrana. Printre aceștia se numără salmonella, E. coli și Campylobacter jejuni.
„Temperaturile mai ridicate promovează creșterea bacteriilor precum listeria, campylobacter și salmonella în hrana care se poate strica cel mai repede, precum carnea, lactatele și fructele de mare,” susține Ahmed Hamad, unul dintre coautorii studiului.
Ca urmare, unele practici tradiționale de preparare trebuie să fie schimbate, pentru a evita riscul crescut cauzat de încălzirea globală. În unele zone, pentru a evita cât se poate contaminarea, oamenii nu mai folosesc apă din râu, de exemplu.
Dar pentru a introduce o schimbare semnificativă, e nevoie de educație pe acest subiect. Mai ales în așezările izolate din întreaga lume.
Ce a apărut pe cer în timpul înmormâtării lui Papa Francisc: „Poarta Raiului s-a deschis pentru el”. Imaginile uluitoare... Ce sunt pădurile fantomă, de fapt. Fenomenul îngrijorător devine din ce în ce mai comun...