Din fericire, în anul 2024, cercetătorii au găsit o metodă ușoară și eficientă de a le elimina din apă. Pentru realizarea acestui experiment, s-a format o echipă din oameni de știință de la Guangzhou Medical University și Jinan University in China. Aceștia au efectuat teste atât pe apa dură de la robinet, cât și pe apa dulce.
Metoda simplă de a scăpa de microplasticul din apa pe care o bem zi de zi
Lucrarea științifică a pornit de la idea că microplasticele din apa de la robinet trec prin sistemele centralizate de tratare a apei. Aceasta devine o preocupare din ce în ce mai frecventă la nivel global, pentru că înseamnă un risc potențial pentru sănătatea oamenilor care beau această apă.
Soluția? Fierberea apei. Consumul de apă fiartă este o tradiție străveche în unele țări asiatice. În aceste locuri se crede că poate avea efecte benefice asupra sănătății organismului, pentru că fierberea poate elimina unele substanțe chimice și majoritatea substanțelor biologice, potrivit Environmental Science & Technology Letters.
Citește și: Beneficiile hidratării cu apă și cu fructe. De ce să le consumăm mai des
„Microplasticele din apa de la robinet care scapă prin sistemele centralizate de tratare a apei reprezintă o preocupare tot mai mare la nivel mondial, deoarece prezintă un risc potențial pentru sănătatea oamenilor”, a argumentat echipa de oameni de știință în lucrare.
Microplasticul poate fi eliminat prin fierberea apei
Oamenii de știință au adăugat microplastice înainte de a fierbe și filtra lichidul. Apoi, după experimente, au constatat că până la 90% din microplastice au fost îndepărtate prin procesul de fierbere și filtrare.
Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestei metode este faptul că orice o poate aplica acasă.
Cercetătorii implicați speră ca descoperirea lor să ducă la desfășurarea mai multor studii asupra modului în care apa fiartă ar putea menține materialele artificiale în exteriorul organismului. Aceasta ar putea fi folosită pentru a combate o parte dintre efectele dăunătoare ale microplasticelor.
„Rezultatele noastre au ratificat o strategie extrem de fezabilă de reducere a expunerii umane la microplastice și au stabilit baza pentru investigații ulterioare cu un număr mult mai mare de probe”, a concluzionat echipa de oameni de știință.
Ce este microplasticul
Microplasticele sunt particule mici de plastic, cu dimensiuni mai mici de 5 milimetri, care provin fie din descompunerea deșeurilor din plastic mai mari, fie sunt produse intenționat la această dimensiune (cum ar fi cele folosite în cosmetice sau produse de curățare). Ele se găsesc în mediul înconjurător – în apă, aer, sol – și pot ajunge în organismele vii, inclusiv în alimentele și apa pe care le consumăm.