Antena Căutare

Deschide bine ochii! Tocmai te uiți la un bec ce arde, fără oprire, de 116 ani. ”Durata de viață era de 1.000 de ore. Au luat plasă cu el!”

Fabricat în 1890 și aprins, pentru prima oară, în 1901, becul de la unitatea de pompieri din Livermore, California, arde de peste 116 ani, fără întrerupere. A fost mutat în patru sedii diferite, dar s-a încăpățânat să funcționeze, devenind, conform Cărții Recordurilor, ”cel mai longeviv bec din istorie”. Are propriul site, propria cameră web, ce transmite, non stop, imagini ”live”, iar când împlinește anumite ore de funcționare, e sărbătorit cu friptură și tort!!!

Fabricat în 1890 și aprins, pentru prima oară, în 1901, becul de la unitatea de pompieri din Livermore, California, arde de peste 116 ani, fără întrerupere! A fost mutat în patru sedii diferite, dar s-a încăpățânat să funcționeze, devenind, conform Cărții Recordurilor, ”cel mai longeviv bec din istorie”. Are propriul site, propria cameră web, ce transmite, non stop, imagini ”live”, iar când împlinește anumite ore de funcționare, e sărbătorit cu friptură și tort!!!

Povestea o știți. Thomas Alva Edison, marele inventator, probabil cea mai luminată minte din câte au existat pe acest Pământ, coace, în 1879, în bârlogul său din Menlo Park, becul cu incandescență, cu filament de carbon. În cea mai ploioasă zi a anului atârnă ”minunile” prin copacii din jurul laboratorului, cheamă toate personalitățile marcante ale vremii și, la un semn, cere să se facă lumină. Până să-și poată retrage mâna, aceasta îi este sărutată de primarul New Yorkului, Edward Cooper.

Pe la 1890, becurile încep să fie produse pe scară largă. E momentul în care în Shelby, Ohio, ”Shlelby Electric Company” anunță că a scos pe piață ”becul cu 1.000 de ore de funcționare”. Unul dintre acestea e cumpărat de Dennis Bernal, patronul lui ”Livermore Power and Water Company”. Conform celor spuse de fiica sa, Zylpha Bernal Beck, becul este donat, în 1901, către Departamentul de Pompieri al orașului. Aici pleacă la drum legenda becului.

Este montat, prima oară, pe L. Street, acolo unde pompierii își au sediul. Apoi, de aici, ”zboară” într-un garaj ceva mai mare, utilizat de specialiștii care sțiu să stingă focul. Ajunge într-un sediu generos, într-un spațiu al Primăriei. E 1972 când vestea se răspândește: un bec de 60 de wați, care arde doar la patru, funcționează de peste 70 de ani, fără întrerupere (nu punem la socoteală orele în care a fost...mutat)! E trecut în ”Cartea Recordurilor”, posturile de televiziune deschis știrile cu el, CBS-Tv îi dedică o întreagă emisiune.

În 1976, Departamentul de Pompieri se mută în noul lui sediu, construit special. Becul merge după ei. Lumea își ține respirația: firul e vechi, instalația, șubredă. Curentul electric e oprit, durează 22 de minute până când ”elementul” e mutat. E pus într-o cutie specială, are parte de o escortă cum numai în filme vezi. Tensiune uriașă, dar totul e bine când se termină cu bine: becul se reaprinde în noua lui casă!!!

În 2001, la 100 de ani de...funcționare, e paranghelie mare: se lasă cu barbeque, cu muzică live. De la ultima mutare, becul prinde 42 de ani de viață, non stop. I se face o pagină web specială, primește o cameră video care-i filmează activitatea. Ironie, după patru ani, aceasta ”decedează”. Pe 20 mai 2013, din nou tensiune: prin intermediul imaginilor, lumea vede că becul a ”murit”. Șapte ore de groază: problema era de la sursa de curent, nu de la filament!

La 115 ani de activitate, ”bulbul” primește un comitet ce va avea grijă de el de acum încolo de a sa viață. Se organizează excursii la Departamentul de Pompieri numărul 6, devine vedetă în serialele americane. Dar continuă să facă ce știe el mai bine. Să ardă! Peste el au trecut două războaie mondiale, explozii atomice, omenirea s-a schimbat. Dar firul, fasungul și filamentul și-au văzut de treaba lor! Deși aveau un termen de garanție de 1.000 de ore, au depășit milionul de ceva vreme!

Testul pe care şi profesorii de matematică îl greşesc! Tu reuşeşti să găseşti răspunsul?... Părintele Argatu spune adevărul. Ajung sau nu fumătorii în IAD? "Mi s-a arătat cum se chinuiesc"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x