- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pe planeta Marte ar fi avut loc o explozie, în urma căreia nori de gaze s-ar îndrepta spre pământ cu pericolul de a ucide zeci de vieți. Programul a continuat cu muzică, după care s-a întrerupt iar pentru a fi transmisă a doua ştire şocantă: la New Jersey a fost văzut un obiect neobişnuit care ar fi căzut pe un câmp.
Panică şi isterie în masă
În acel moment, neexistând un alt mijloc de informare și mai multe surse care să difuzeze detalii despre ceea ce tocmai avea loc oamenii s-au speriat și au crezut că este vorba de o întâmplare reală, un amsacru care le-ar putea lua viețile. Mulțimea s-a "scurtcircuitat" și a ieșit pe străzi de firică, unii au încercat să fugă de ceva ce era doar o poveste recitată la radio. Oamenii au început să sune la poliţie, spunând că la orizont se văd nori negri de fum, care provin cu siguranţă de la atacul invadatorilor extratereştri. Unii susţineau chiar că i-ar fi văzut pe marţieni, alţii erau de părere că atacatorii nu sunt extratereştrii, ci germani nazişti.
Celor care au ascultat li s-a creat astfel impresia reală că extratereştrii nu mai pot fi opriţi în demersul lor nimicitor. Marţienii ar fi aruncat în aer armate întregi şi ar fi învăluit oraşul New York într-un nor de gaz ugigător.
Totul a fost un teatru radiofonic
Regizorul Orson Welles a adaptat cu măiestrie pentru radio celebrul roman SF al lui H.G. Wells "Războiul lumilor" din anul 1898, despre o invazie a extratereştrilor. În emisiunea sa "Mercury Theatre on the Air", Welles a recurs la o serie de trucuri pentru a atrage atenţia ascultătorilor şi a crea suspans.
El a întrerupt un program muzical de câteva ori pentru difuzarea de ştiri ”urgente”, a intervievat aşa-zişi experţi, a vorbit chiar cu pretinşi martori oculari pentru a face povestea credibilă, dar nu intenţionaseră de fapt să-i inducă în eroare pe ascultători, ci mai degrabă să-i distreze, oferindu-le un scenariu de teatru radiofonic palpitant.
A doua zi mai târziu presa a vorbit despre panică şi isterie în masă. Ziare precum "New York Times" sau "Boston Daily Globe" au folosit prilejul pentru a discredita noul mediu care era radioul, demonstrând că acesta nu era o sursă de ştiri credibilă şi responsabilă. Între timp se bănuieşte că în acea zi de sfârşit de octombrie 1938 nu s-a iscat chiar o panică în masă, aşa cum a scris presa mai târzu şi cum se crede şi astăzi. Mitul despre reacţia extremă declanşată de adaptarea pentru radio a romanului lui H.G. Wells trăieşte şi astăzi fiind creată de fake newsurile zilnic livrate în mediul online.
În 1938, Orson Welles explica că ceea ce făcuse avea doar scop de divertisment. Într-un interviu din 1955, marele regizor lăsa să se înţeleagă, însă, şi altceva: "Când am realizat emisiunea despre marţieni, ne săturasem de faptul că ascultăroii credeau tot ce li se spune din cutia miraculoasă care este radioul". Cu alte cuvinte, a adăugat Welles: "Am vrut să îi facem pe oameni să înţeleagă că nu pot lua drept bun tot ce se transmite pe unde".
(sursa: dw.com)
VIRAL: Gestul dezgustător făcut de un băiat în timpul unui interviu televizat. A repetat isprava de două ori: „Îi era fo... Constanța sărbătorește Valentine's Day în fiecare intersecție...