- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Fotbalul practicat de jucatorii nevazatori are o traditie indelungata pe plan mondial, organizandu-se chiar si Campionate Mondiale, urmatorul urmand a acea loc chiar in scurt timp in Anglia, cu participara a 10 formatii internationale.
BBC a realizat un reportaj chiar cu echipierii formatiei Angliei, inainte de participarea la Cupa Mondiala din propria tara. Printre acestia, Keryn Seal, in varsta de 28 de ani, a inceput sa-si piarda vederea atunci cand avea 20 de ani, in urma unei afectiuni congenitale. "Trebuie neaparat sa avem un control excelent al balonului, fiindca altfel, daca pierzi mingea, totul devine foarte greu, pierzi din orientare", explica Keryn cum traieste fiecare partida.
Capitanul Angliei, David Clarke, a inscris deja 108 goluri pentru nationala tarii sale, si spune ca cel mai important lucru este ca mingea sa fie lovita bine, cu precizie. "Avem doua sau trei secunde la dispozitie din momentul in care mingea ajunge la noi, asa ca ne-am dezvoltat miscari foarte rapide - e unica sansa sa controlam mingea", spune acesta.
Clarke, in varsta acum de 39 de ani, si-a pierdut total vederea la varsta de 8 ani, dupa ce se nascuse cu glaucom avansat. "Acum vad totul cu ochii mintii, asa cum vedeam normal cand eram copil si inca aveam vederea buna", incheie capitanul britanic, care, in viata de zi cu zi, este bancher, este casatorit si are doi baieti, care nu au insa probleme de vedere.
Antrenorul echipei nationale de nevazatori a Angliei, Tony Larkin, care nu este afectat de lipsa vederii, spune ca nu-si vede jucatorii ca fiind nevazatori: "Ii vad ca pe orice fotbalisti, fara diferente. A trebuit sa joc fotbal cu nevazatori pentru a le intelege mai bine necesitatile. Iar oamenii sunt acum uimiti sa vada cum, desi nu vad, fotbalistii nu se lovesc deloc intre ei pe teren, fiindca au invatat sa se simta unul pe altul".
Cum este organizat jocul fotbalul pentru nevazatori
- mingea scoate sunete speciale, pentru a-i fi receptionate miscarile;
- portarul nu este total nevazator, niciodata;
- jucatorii de camp sunt acoperiti peste ochi cu un suport special, pentru ca nu toti au acelasi nivel de miopism, si pentru a se asigura forte egale;
- in spatele fiecarei porti se afla o persoana care ii atentioneaza in permanenta pe jucatori unde trebuie sa suteze;
- terenul este inconjurat de un gard pentru ca mingea sa nu iasa din suprafata regulamentara; nu exista auturi;
- spectatorii nu au voie sa scoata nici un sunet, pentru ca jucatorii sa poata comunica usor;
- jucatorii isi striga propriul nume pentru ca cel din echipa lor care are mingea sa stie unde sa paseze;
- fiecare jucator trebuie sa isi anunte prezenta atunci cand isi ataca un adversar.
foto: bbc.co.uk
Am intrat in lumea civilizata! Parcare pe termen lung, la Aeroportul Henri Coanda... VIDEO! Bruxelles, orasul florilor!...