- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Bomba cu hidrogen este, de departe, cea mai importantă armă de distrugere în masă pe care omul a inventat-o. Este cel mai puternic tip de armă nucleară, chiar de 2.000 de ori mai puternică decât bombele detonate la Hiroshima şi Nagasaki
Vestea testului Coreei de Nord cu bomba cu hidrogen face înconjurul lumii, însă puţini sunt cei care ştiu diferenţele dintre o bombă atomică şi cea termonucleară.
Cutremur cu magnitudine de 5,1 după ce a fost testată cu succes prima bombă cu hidrogen
Diferenţa dintre o bombă atomică obişnuită şi una cu hidrogen este tipul de reacţie.
Bombele atomice de tip A eliberează energia acumulată prin procesul de fisiune (fenomen spontan sau indus de scindare a unui nucleu atomic greu în mai multe produse cu mase cinetice foarte mari), pe când cele cu hidrogen acţionează prin fuziunea nucleilor de tritium şi deuteriu (fuziunea este, conform dicţionarului explicativ, reacție nucleară de contopire a două nuclee ușoare pentru a forma un nucleu mai greu).
Prima bombă cu hidrogen: 10,4 megatone de TNT!
Cu toate că ideea bombei cu hidrogen a apărut în mintea oamenilor de ştiinţă încă de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, aceasta nu s-a concretizat decât la începutul anului 1950, când preşedintele Statelor Unite ale Americi, Harry S. Truman, aprobă continuarea cercetărilor în domeniul nuclear. Astfel, sub conducerea lui Edward Teller, ia naştere bomba cu hidrogen.
Mai multe detalii, pe observator.tv.