Antena Căutare

Fenomen astronomic excepțional, nemaivăzut de 800 de ani, va avea loc pe 21 decembrie. Ce se întâmplă cu planetele

Un fenomen astronomic ce nu a mai avut loc de 800 de ani va fi vizibil în săptămână Crăciuniului, pe 21 decembrie, și va include cele mai mari planete din Sistemul Solar.

Sistemul Solar - planete si Soare
Un fenomen astronomic extrem de rar va putea fi observat pe 21 decembrie | Profimedia

Cei interesați de astronomie vor avea o surpriză de sărbători în acest an. Potrivit specialiștilor, în ultimele două săptămâni ale lunii decembrie, va avea loc un fenomen astronomic excepțional de rar.

Acest fenomen nu a mai fost văzut de aproape 800 de ani și va include unele dintre cele mai mari planete din Sistemul Solar, scrie Science Alert.

Fenomenul, început din vara acestui an, va atinge apogeul în ultimele două săptămâni ale lunii decembrie. Potrivit specialiștilor de la Observatorul Astronomic, cel mai bun moment va pentru a privi fenomenul avea loc pe 21 decembrie.

Alinierea excepțională a planetelor va putea fi observată cel mai bine pe 21 decembrie

Planetele Jupiter și Saturn, unele dintre cele mai mari corpuri cerești din Sistemul Solar, se vor apropia pe cer. În perioada 16-25 decembrie, vor fi separate de doar ⅕ din diametrul unei Luni pline.

Citește și: Experții au găsit planeta “iadului”, unde plouă cu fier. Unde se află

Chiar dacă planetele nu vor fi apropiate fizic, de pe Pământ, alinierea lor se va vedea precum un singur punct strălucitor.

Momentul ideal pentru a vedea alinierea celor două planete va fi în jurul orei 18.00, pe 21 decembrie, înspre sud-vest. Cei ce vor privi fenomenul cu ajutorul unei telescop vor putea vedea în același câmp Saturn și Jupiter, plus sateliții lor.

Citește și: Unde votezi la alegerile parlamentare? Află aici care e secţia de vot din localitatea ta

Deși cele două planete se apropie pe cer periodic - ultima apropiere a avut loc în 1961 și următoarea va avea loc în 2080 - fenomenul de pe 21 decembrie va fi cu adevărat deosebit.

Fenomenul astronomic de pe 21 decembrie nu a mai avut loc de 800 de ani

Potrivit ScienceAlert, chiar dacă planetele Jupiter și Saturn s-au mai apropiat pe cer în ultimele decenii, distanța percepută dintre ele ca cea de pe 21 decembrie nu a mai fost văzută de 800 de ani.

Citește și: Cum şi unde votezi la alegerile parlamentare 2020. Reguli de pandemie pentru diaspora şi cei aflaţi în carantină

“Alinierile între aceste două planete sunt extrem de rare și au loc la aproximativ 20 de ani, dar această conjuncție e excepțional de rară pentru cât de apropiate vor părea planetele una de cealaltă,” a declarat astronomul Patrick Hartigan, din cadrul Universității Rice.

“Pentru așa ceva, ar trebui să te întorci chiar înainte de răsărit pe 4 martie, 1226, pentru a vedea o aliniere mai apropiată între aceste două corpuri cerești, vizibilă pe cerul înstelat.”

Citește și: Ce votăm la alegerile parlamentare 2020. Care e diferenţa dintre un senator şi un deputat

Fenomenul astronomic inedit va putea fi văzut cel mai bine din zonele apropiate Ecuatorului, în timp ce locuitorii din regiunile nordice vor avea cel mai puțin timp să observe alinierea.

“Cu cât un privitor se află mai la nord, cu atât va avea mai puțin timp să prindă fenomenul înainte că planetele să dispară dincolo de orizont,” a continuat Hartigan.

Citește și: Descoperire uluitoare! Au fost găsite crăpături în textura Universului, formate la puţin timp după Big Bang

După 21 decembrie, următoarea dată când planetele Jupiter și Saturn se vor apropia pe cer va avea loc în martie 2080, însă, după acel punct, fenomenul excepțional nu va mai avea loc până în 2400.

Ce înseamnă dacă te mănâncă mâna stângă. Răspunsul pe care mulți nu îl știu... Cel mai atrăgător bunic în viață. Cum arată la 67 de ani când își dă tricoul jos și care e secretul lui...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x