Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin!

„Frumoasa Adormită” din China are peste 2.000 de ani și este „o divă” între mumii, dar nu a fost deloc o sfântă! Cine a fost Lady Dai

China are o „Frumoasa Adormită” faimoasă – cea mai bine conservată mumie din lume. Aceasta are peste 2.000 de ani, iar la momentul descoperirii ei a lăsat mască arheologii, deoarece părea că este cadavrul unei femei care abia a murit. Xin Zhui sau Lady Dai nu a fost deloc o sfântă și, în plus, a avut numeroase probleme de sănătate.

China are o „Frumoasa Adormită” faimoasă – cea mai bine conservată mumie din lume. Aceasta are peste 2.000 de ani, iar la momentul descoperirii ei a lăsat mască arheologii, deoarece părea că este cadavrul unei femei care abia a murit. Xin Zhui sau Lady Dai nu a fost deloc o sfântă și, în plus, a avut numeroase probleme de sănătate.

„Frumoasa Adormită” din China a fost descoperită în anul 1971, când un grup de muncitori a început să facă săpături pe un deal numit Mawangdui, în apropiere de orașul chinez Changsha. Scopul era acela de a construi un buncăr pentru un spital din apropiere, fără să bănuiască măcar că vor găsi ceva acolo.

La o adâncime foarte mare, muncitorii au găsit un mormânt uriaș. Lucrările pentru buncăr au fost anulate, după care o echipă de arheologi din toată lumea a început să cerceteze locul.

După aproximativ un an de excavări, arheologii au descoperit mormântul uriaș al lui Li Chang, marchizul din Dai, care a guvernat provincial în urmă cu aproximativ 2.200 de ani, în timpul dinastiei Han.

În mormânt existau 1.000 de ertefacte prețioase, inclusive figurine din aur și argint ale unor muzicieni și animale, bijuterii, haine din mătase antică. Însă, toate acestea au pălit în fața unei alte descoperiri – cea a mumiei soției marchizului, Xin Zhui.

Cum arăta „Frumoasa Adormită” din China când a fost găsită

„Frumoasa Adormită” din China, cunoscută astăzi și drept Lady Dai sau „mumia divă”, a fost găsită înfășurată în 20 de straturi de mătase, în patru sicrie închise unul în altul. Sicriul exterior a fost pictat cu negru.

În plus, sicriul exterior a fost decorat cu pene ale mai multor păsări, deoarece chinezii credeau că sufletele trebuie să capete aripi astfel încât să devină „nemuritoare” pe lumea cealaltă.

Pe celelalte trei sicrie a fost pictată Lady Dai în mai multe peisaje misterioase.

Condiția în care a fost găsită Lady Dai a fost fără precedent. Părul ei era intact, avea inclusive gene, iar pielea ei era moale și umedă, fără semne de descompunere.

În plus, mușchii „Frumoasei Adormite” din China erau într-o condiție atât de bună încât amembrele ei erau chiar flexibile, la peste 2.000 de ani de când a fost înhumată.

Cercetătorii au concluzionat că „Frumoasa Adormită” a Chinei a fost așezată într-un fel de acid lichid ce a prevenit descompunerea.

Cum a trăit și cum a murit „Frumoasa Adormită” din China

În decembrie 1972 a fost făcută o autopsie a „Frumoasei Adormite” din China. În urma acesteia s-a aflat că femeie a murit la vârsta de 50 și ceva de ani, cel mai probabil în urma unui infarct.

Potrivit istoricilor, Xin Zhui a fost o femeie nobilă care a trăit în lux. Lady Dai aprecia foarte mult muzica și avea o întreagă trupă de servitor care îi cânta oricând dorea ea.

„Frumoasa Adormită” ar fi avut și ea talent muzical și ar fi știut să cânte la un instrument chinezesc antic, cu șapte corzi, numit Guqin. Acest instrument era asociat cu înțelepciunea, istețimea și prosperitatea.

De asemenea, deoarece era soția marchizului, Xin Zhui se putea bucura de alimente diverse, ce nu erau disponibile pentru oamenii de rând de la acea vreme, precum crustacee, vânat, carne de oaie și fructe străine.

Autopsia a mai arătat că Lady Dai avea grupa de sânge A și că avea mai multe probleme de sănătate, printre care diabet, tromboză coronariană și arterioscleroză. „Frumoasa Adormită” era supraponderală, din cauza stilului de viață sedentară.

În stomacul, intestinele și esofagul ei au fost găsite 138 de semințe de pepene, ceea ce indică faptul că Xin Zhui a murit într-o vară, la două sau trei ore după ce a mâncat pepene.

„Frumoasa Adormită” a trăit mai mult decât soțul ei și, probabil că și decât fiul ei. Aceștia au fost înhumați în același mormânt,d ar rămășițele lor s-au descompus de-a lungul timpului.

În prezent, mumia „Frumoasei Adormite” a Chinei se află la Muzeul Provinciei Hunan.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro