Căutare Live

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii se micșorează

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii, provocată în mare parte de activitățile umane, continuă să se resoarbă, au stabilit oamenii de știință, apreciind că măsurile luate în cadrul Protocolului de la Montreal din 1987 își arată roadele

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii, provocată în mare parte de activitățile umane, continuă să se resoarbă, au stabilit oamenii de știință, apreciind că măsurile luate în cadrul Protocolului de la Montreal din 1987 își arată roadele.

Acest strat, care se întinde între 20 și 40 de kilometri altitudine, absoarbe cea mai mare parte din razele solare ultraviolete, periculoase pentru organismele vii, jucând prin urmare un rol protector pentru ființele vii, precizează agenția Belga, preluată vineri de 7sur7.be.

Cercetătorii, ale căror lucrări au fost publicate joi în revista americană Science, au calculat că gaura din stratul de ozon a scăzut cu peste 4 milioane de kilometri pătrați (echivalentul a jumătate din suprafața Statelor Unite) din anul 2000, atunci când pierderile de ozon au fost cele mai mari (în timpul primăverii australe, în septembrie și octombrie).

Studiul, bazat pe măsurători efectuate în luna septembrie timp de 15 ani, arată pentru prima oară și o stopare trecătoare în acest proces în octombrie 2015, din cauza unei erupții a vulcanului Calbuco din sudul statului Chile cu șase luni mai devreme.

"În mod global însă gaura din stratul de ozon pare a fi pe cale de vindecare". De asemenea, potrivit oamenilor de știință, și emisiile de clorofluorocarburi continuă să scadă. Potrivit modelelor create pe calculator, o vindecare completă a stratului de ozon ar urma să aibă loc înainte de 2050.

Aceste substanțe chimice sărăcesc stratul de ozon, iar concentrația lor atmosferică a scăzut cu 10-15% față de vârful înregistrat în anii '90, conform celui mai recent raport al Organizației Meteorologice Mondiale și al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (PNUD), publicat în 2015.

Protocolul de la Montreal, tratat internațional încheiat în 1987, prevede interzicerea progresivă a acestor clorofluorocarburi prezente în sistemele de climatizare, răcire, aerosoli pentru fixativ și în anumite procese industriale.

"De acum putem fi încrezători că măsurătorile internaționale efectuate anunță calea spre însănătoșirea planetei", afirmă Susan Solomon, profesor de chimie și științe ale climei la Massachusetts Institute of Technology (MIT), principalul autor al studiului.

"Până în 2030, datorită Protocolului de la Montreal, adoptat de toate țările, vor fi evitate 2 milioane de cazuri de cancer al pielii anual și de deficiențe oculare și imunitare la oameni, iar fauna și flora vor fi și ele protejate", conform simulărilor realizate de PNUD.

Gaura din stratul de ozon a fost descoperită prin analizarea unor probe obținute la sol, care datau din anii '50. La mijlocul anilor 80, oamenii de știință au constatat scăderea accentuată a cantității de ozon în lunile octombrie.

Pentru acest nou studiu, cercetătorii au recurs la date furnizate de baloanele meteorologice și la sateliți, care oferă informații și despre bioxidul de sulf din atmosferă, emanat de vulcani, care poate contribui la micșorarea stratului de ozon.

Citește și
colaj de imagini cu un barbat care sta intins in pat
Și-a donat rinichiul soacrei și nu i-a venit să creadă ce a făcut iubita lui o lună mai târziu. Nu se aștepta la acest gest
Și-a donat rinichiul soacrei și nu i-a venit să creadă ce a făcut iubita lui o lună mai târziu. Nu se aștepta la acest gest
colaj de fotografii cu anamaria vartolomei, denumita cea mai buna actrita in Franta
Anamaria Vartolomei, tânăra de origine română, desemnată „Cea mai bună actriță” în Franța. Ce film i-a cucerit pe francezi
Anamaria Vartolomei, tânăra de origine română, desemnată „Cea mai bună actriță” în Franța. Ce film i-a cucerit pe francezi
bianca neagu in rolul biancai in telenovela numai iubirea
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? Cum arată acum frumoasa Bianca Neagu
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? Cum arată acum frumoasa Bianca Neagu
Mai multe articole

Studiul a mai arătat că scăderea găurii din stratul de ozon corespunde cu previziunile din modele și că peste jumătate din această reducere a rezultat exclusiv din micșorarea cantității de clorofluorocarburi din atmosferă, încheie 7sur7.be.

Și tu ai observat acest detaliu la cămășile pe care le porţi? Pentru ce sunt găicile de pe spate... O companie va crește drone la "eprubetă"! Încotro ne îndreptăm și ce se va întâmpla...
Parteneri
Uleiuri pentru creșterea sănătoasă a părului. Sfaturi utile pe care le poți încerca acasă
La fel ca cele mai multe aspecte ale frumuseții, părul sănătos se datorează unei diete echilibrate și ale unui stil de viață activ. Cu toate acestea, există câteva trucuri care îi pot schimba aspectul de la suprafață. Descoperă care sunt principalele uleiuri pentru creșterea sănătoasă a părului și cum pot fi folosite acasă.
Catine.ro
Ultimele știri